Coalitie bespreekt quorum-probleem urenlang bij president
11 Dec 2012, 17:20
foto
Veel stoelen zijn leeg tijdens de behandeling van de begroting.


Na vijf uur schorsing zijn de debatten over de begrotingsbehandeling iets voor vier uur vanmiddag hervat. De reden van de schorsing had te maken met de ontevredenheid van coalitiepartner NDP, die behoefte had de afwezigheid van Pertjajah Luhur in het parlement te bespreken. Dit vond plaats op het kabinet van president Desi Bouterse, die ook de voorzitter is van de samenwerkende coalitiepartijen.

Toen de vergadering werd hervat, zei voorzitter Jennifer Geerlings-Simons slechts dat er een probleem was binnen de coalitie en dat het is opgelost. “We regeren allang als coalitie, ik ben blij dat de zaak nu is opgelost”, zei Simons, zonder in te gaan op het probleem. Ook Ricardo Panka, fractievoorzitter van de Mega Combinatie die de schorsing had aangevraagd, maakte niet veel woorden vuil over waarom de schorsing zo lang heeft geduurd en wat op het kabinet van de president is besproken.

Intern probleem
Toen vanmorgen de vergadering begon, was er tumult omdat coalitieleider Ronnie Brunswijk (A Combinatie/ABOP) de Nieuw Front oppositie had gevraagd om medewerking te verlenen voor quorum. Er zijn 26 leden nodig om rechtsgeldig te kunnen vergaderen. Zijn partijgenoot Marinus Bee bedankte aan het begin van de vergadering het Nieuw Front voor de medewerking. Dit tot ergernis van Simons. Toen Brunswijk de opmerking plaatste dat de coalitie met 36 zetels niet eens voor quorum kan zorgen, vroeg Panka om een schorsing. Op dat moment was coalitiepartner Pertjajah Luhur slechts met één (Martha Djojoseparto) van de zes parlementariërs in de vergadering aanwezig was.

Nadat de delegatie van de coalitie van de president terugkwam, zei Partjajah Luhur parlementariër Ronny Tamsiran dat deze kwestie bij de president besproken moest worden, daarom heeft de schorsing zo lang geduurd. Over de afwezigheid van de andere PL-leden zei Tamsiran, dat Paul Somohardjo bezig is met veldactiviteiten voor de partij, Soetimin Marsidi is ziek en wordt waarschijnlijk opgenomen in het ziekenhuis. Dipakkoemar Chitan is ziek en probeerde tevergeefs naar de vergadering te komen om quorum te verlenen. Het lid Hendrik Sakimin kwam net als Tamsiran laat. Over zijn laat komen zegt Tamsiran dat hij naar de kapper moest. Het gesprek op het kabinet zou niet al te makkelijk zijn geweest voor de PL-fractie.

Weinig productief
Toen de vergadering hervat werd om de begrotingsbehandeling voort te zetten, was er voor vandaag slechts tien minuten vergaderd, zonder dat er een woord was gerept over de begrotingen. In die tien minuten waren er twee schorsingen waarvan de tweede meer dan vijf uren duurde.

Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh vond het ongehoord dat ministers, deskundigen, journalisten en de totale gemeenschap uren moet wachten op een verklaring van de voorzitter waarom de schorsing zo lang heeft geduurd. Hij vroeg haar in het beleid mee te nemen dat voortaan er netjes gemeld wordt dat de vergadering voor lange tijd zal worden geschorst. Panka bood bij de hervatting zijn verontschuldiging voor de lange schorsing.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May