Paal stelt procedure overdracht grondhuur aan de kaak
11 Dec 2012, 14:00
foto
Anton Paal (Mega Combinatie/PALU)


Assembleelid Anton Paal (Mega Combinatie/PALU) stelde maandag, tijdens de begrotingsbehandeling, de procedure rond overdracht van grond aan de kaak. Grondhuur kan volgens de wet alleen overgedragen worden als er toestemming hiertoe wordt verleend door de overheid. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft een regel hieraan toegevoegd, waar Paal “absoluut niets van snapt”.

RGB stelt dat bij eventuele overdracht zullen de over te dragen delen moeten zijn bebouwd. “Deze is een keiharde eis, die niet strookt met het gestelde in de wet”, betoogde het assembleelid. Het is juist de bedoeling dat het economische verkeer wordt bevorderd. Paal wilde weten wat bedoeld wordt met ‘de overdragende delen moeten zijn bebouwd’. “Moet daaronder worden begrepen dat men dat perceel in cultuur moet hebben gebracht of moet men daadwerkelijk een gebouw of huis op dat perceel hebben?” wil hij weten van RGB. Dit brengt ook meer kosten met zich mee bij de overdracht, vulde Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) aan.

Willekeur
Deze eis stimuleert alleen maar willekeur bij de behandeling van ingediende verzoeken tot overdracht, zei Paal. Hij deelde mee hij naar de dienst Grondinspectie is geweest, nadat een mevrouw hem het probleem voorgelegd had over een negatief advies. Van de Grondinspectie moet ze eerst bouwen, voor de overdracht kan plaatsvinden.

“Deze mededeling, mevrouw de voorzitter, leent zich niet voor meerdere interpretaties. Maar hoe kan men van jou verwachten dat je gaat bouwen op een perceel dat nog niet aan jou is overgedragen? Terwijl je jouw duur verdiende centen heb uitgegeven om een perceel te kopen en je wacht op de overdracht om uiteindelijk via de bank zaken te doen, komt het ministerie met de oneigenlijke eis, van ‘je moet eerst bouwen’.

Staat nergens in de wet
Paal haalde aan dat deze eis van ‘eerst bouwen’, nergens terug te vinden is in de wet. “Terwijl men die eis zo hard ten aanzien van die bewuste mevrouw stelt, blijkt dat al haar buren allemaal reeds een toestemming hebben gehad voor overdracht. Zie daar een duidelijke wijze van willekeur. En deze mevrouw is bijna een jaar bezig en wordt op deze wijze tot bijna het waanzinnige toe gedreven. Hoe moet ik verder doen vraagt zij zich wanhopig af?”, aldus Paal.

“Wanneer ik het hier, mevrouw de voorzitter, vandaag over deze zaak heb, dan praat niet alleen van horen zeggen, maar uit ervaring. Ik heb namelijk op 25 juli 2006, dus langer dan zes jaren geleden, een verzoek ingediend voor overdacht van mijn perceel aan vier van mijn kinderen”, zei Paal. Hij heeft na anderhalf jaar, op 17 december 2007 een brief geschreven naar de toenmalige minister van RGB, met afschrift naar de vorige parlementsvoorzitter, maar hij heeft niks gehoord en wacht nog steeds op antwoord.

Kruiwagen
Paal had geen goed woord over voor wat de bewuste dame te horen kreeg. “Weet u wat mensen aan die dame hebben gevraagd? ‘Heeft u niet iemand bij Grond Inspectie?’. Men gaat dus kennelijk er vanuit dat om geholpen te worden, yu mu habi wan sma drape. Mijn kinderen geloven al lang niet meer, dat ik serieus bezig ben geweest met de aanvraag. Ook zij gaan kennelijk er vanuit dat “lagadjisa no kan e wroko na smid oso, dan sapakara oso e mankeri pispis isri”.

Het assembleelid verzuchtte dat het erop lijkt dat je in dit land niets kan bereiken zonder een kruiwagen. Het lidmaatschap van een politieke partij alleen is gebleken, hoezeer mensen daarin geloven, niet voldoende te zijn. Je moet tevens lid zijn van de vereniging HEDOR (Help Elkander Door Onderlinge Relatie)”, zei Paal. “Minister van RGB, u bent de derde minister van het kabinet Bouterse-Ameraali voor dit ministerie, drai anu par a boto, noso yu ook tu o abi fu pay ede”, voorspelde de politicus.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May