Consumentenzorg voor bescherming loontrekkers
11 Dec 2012, 21:00
foto
Een nieuw op te zetten Consumentenzorg moet de bevolking beschermen tegen prijsopdrijving.


Consumentenzorg zal de naam moeten zijn van een nieuwe beleidsmaatregel en afdeling van het Ministerie van Handel en Industrie. De primaire taak van deze afdeling is de consument beschermen tegen prijsopdrijving in de handel.

Parlementariër Amzad Abdoel (MC/NDP) heeft dit voorstel maandag gedaan tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling. Het is tijd dat zo een afdeling de consument beschermt, zei hij, "vooral met het oog op de komende loonsverhogingen van 10% die deze maand worden uitbetaald aan de ambtenaren.”

De afdeling Consumentenzorg zal zich volgens Abdoel specifiek moeten bezighouden met het aanhoren van klachten van consumenten over prijsopdrijving. Vervolgens kunnen de klachten worden doorgeleid naar de Economische Controle Dienst (ECD), die een uitgebreider takenpakket heeft. De volksvertegenwoordiger vraagt zich af in hoeverre de ECD in staat is de burgers echt te beschermen tegen prijsopdrijving door handelaren.

Gebrekkige middelen
Nauwelijks is er sprake van loonsverhogingen of de prijzen van goederen en diensten worden naar boven bijgesteld, merkte hij op. “Ik wil de regering vragen een sterke controle uit te oefenen op de prijzen en strenge maatregelen te treffen tegen hen die aan prijsopdrijving doen.” Abdoel beseft dat zijn verzoek makkelijk gezegd is dan gedaan. Controle kost veel geld, menskracht en logistiek. Nu al kampt de ECD met gebrekkige middelen en kan zij niet optimaal worden ingezet.

Het assembleelid verwacht dat minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie bij het beantwoorden van vragen met voorstellen komt hoe dit probleem aan te pakken.Hij vindt dat hoe dan ook de regering een goed functionerend controleorgaan moet opzetten om de gemeenschap te beschermen tegen prijsopdrijvingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May