Nieuw Front verleent quorum op verzoek van Brunswijk
11 Dec 2012, 11:40
foto


De Nieuw Front oppositie heeft vandaag op verzoek van coalitieleider, Ronnie Brunswijk (A Combinatie/ABOP) quorum verleend waardoor de vergadering kon beginnen. Toen A Combinatie-lid Marinus Bee het Nieuw Front daarvoor in de vergadering bedankte, viel dit niet in goede aarde bij assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

“Aan het eind van de maand krijgen we allemaal hetzelfde salaris. We zijn hier om te vergaderen voor het volk en niemand hoeft op ons een beroep te doen”, betoogt Simons. Zij kan de inzet van Brunswijk om een beroep te doen op het Nieuw Front wel waarderen, maar vindt niet dat de oppositie hiervoor bedankt moet worden.

Heftige reacties
Na dit gezegd te hebben, ontstaat weer eens een heftig verschil van mening tussen Simons en het Nieuw Front. Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) en zijn fractieleider Radjkoemar Randjietsingh stellen dat zij op het afgesproken tijdstip van 9 uur in het gebouw aanwezig waren, maar dat de coalitie uit zichzelf niet genoeg leden had om quorum te hebben.

De Nieuw Front-leden vinden, en niet voor de eerste keer, dat de leiding van het parlement meer respect voor de oppositie moet opbrengen en moet melden als de vergadering niet op tijd kan beginnen. Daarvoor is een half uur uitgetrokken. “Er is ook zoiets als beschaving en respect”, zegt Randjietsingh. De 'leba yuru' die volgens Simons tussen zeven en acht uur 's avonds begint, lijkt vanmorgen reeds te zijn gestart.

Realiteit
Brunswijk en Bee vinden dat Simons ook rekening moet houden met de realiteit, dat de oppositie geen quorum verleent. Zichtbaar geïrriteerd zegt Brunswijk dat de coalitie met 36 personen het niet kan opbrengen om voor quorum te zorgen. Wanneer dan de oppositie wordt gevraagd en die zijn medewerking verleent moet dat gewaardeerd worden. Simons blijft er bij dat niemand gevraagd moet worden quorum te verlenen omdat parlementariërs door het volk gekozen zijn om te vergaderen. Zij zegt dat om 9 uur vanmorgen toen de vergadering moest beginnen er maar vijf personen de presentielijst hadden getekend. “Ik ga wachten en de vergadering niet verdagen. We hebben een afspraak gemaakt om 9 uur te vergaderen en we moeten ons daaraan houden”, stelt Simons.

DOE-fractieleider Carl Breeveld vindt dat dit het resultaat is van een politiek spel over wel of geen quorum verlenen. Hij vindt dat wanneer er is afgesproken dat het parlement 9 uur bijeenkomt dat ook moet gebeuren. Niemand moet afwachten wie wel of geen quorum verleent. Net als Simons vindt hij dat parlementariërs gekozen zijn door het volk om te vergaderen en dat, dat ook moet gebeuren. Als wij en de regering laat komen, werkt dat door het hele land”, zegt hij. De vergadering is geschorst op verzoek van de fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May