Meer geld op begroting Volksgezondheid voor preventie
11 Dec 2012, 11:25
foto
Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP)


Het ministerie van Volksgezondheid zal veel meer geld op zijn begroting voor 2013 bijgeschreven moeten krijgen. Het meeste van dit extra geld zal moeten gaan naar preventie maatregelen en het bestrijden van chronische niet overdraagbare aandoeningen.

Op de ingediende begroting is daarvoor SRD 4,5 miljoen opgebracht. “Veel te weinig”, zegt Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP) in het parlement. Er moet volgens hem meer geld gestopt worden om dit soort aandoeningen te voorkomen, meer dan ze bestreden worden. Hij stelt dan ook voor een extra SRD 5 miljoen bij te schrijven op de nieuwe begroting van Volksgezondheid.

Meer geld nodig
Abdoel onderbouwt zijn voorstel door aan te geven dat 65 procent van alle sterftegevallen in Suriname te wijten is aan dit soort ziektes. “Wij moeten voorkomen dat nog meer mensen diabeet worden of gaan lijden aan een chronische niet overdraagbare aandoening en een sterk preventief beleid gaan voeren.” De politicus vindt het niet kunnen dat van de SRD 4,5 miljoen die nu op de begroting is opgebracht, slechts SRD 1 miljoen is uitgetrokken om een zogenaamd Chronic Care Model, uit te voeren en SRD 2 miljoen om onderzoek te doen.

Ook als het gaat om het ontwikkelen van educatieve publicaties over de chronische niet overdraagbare aandoeningen, zal volgens Abdoel veel meer gedaan moeten worden. De gemeenschap moet beter bekend worden met de geaardheid, de symptomen en hoe om te gaan met deze ziektes. Het bedrag van SRD 600.000 dat nu op de begroting is opgebracht, moet dan ook worden verdubbeld. Met dit geld zou een bewegingsproject geïnitieerd moeten worden. Abdoel denkt aan het Amerikaans model van 'let's move'. “Misschien dat wij in Suriname een ‘let's dance campagne' kunnen hebben.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May