Pronk voorstander openbaar maken archieven 1980
09 Dec 2012, 02:00
foto
Oud-politicus Jan Pronk zaterdagavond bij de herdenking van de 8 decembermoorden in Amsterdam.


Oud-politicus van de Partij van de Arbeid (PvdA) Jan Pronk is voorstander van het openbaarmaking van alle officiële overheidsdocumenten rond 1980-1982, die Nederland tot 2060 geheim wil houden. Dit zei Pronk, die minister van Ontwikkelingssamenwerking was, zaterdagavond bij de herdenking van de decembermoorden in Amsterdam. In 1975 was de PvdA aan het bewind toen Suriname onafhankelijk werd van Nederland.

Het gaat volgens Pronk om de instructies aan de Militaire Missie in Paramaribo en in het bijzonder aan kolonel Hans Valk, die de vorige maand is overleden. Ook wil de oud-minister dat het berichtenverkeer van die missie met vooral het Nederlandse ministerie van Defensie openbaar worden. Pronk wil dat ‘het onderzoeksrapport Koenders’ en, de interne ambtelijke memoranda op Justitie, Defensie, Buitenlandse Zaken en Algemene Zaken niet langer geheim blijven.

Verontwaardigd
Pronk is niet te spreken over het jaartal 2060. “Dan leeft niemand meer die in 1980 twintig jaar of ouder was", stelt hij verontwaardigd vast. Het geheim houden van de stukken is volgens Pronk een vorm van "achteloze afweging van rechtsbelangen". Het geeft volgens hem te denken en het voedt het wantrouwen. Bovendien vindt hij dat Nederland met de geheimhouding van de stukken "de rechtsverkrachting binnen Suriname legitimeert".

Na afloop van de herdenking zei Pronk in gesprek met Starnieuws dat het moeilijk te zeggen is wat er van zijn oproep terecht zal komen. De PvdA zit namelijk in de coalitie. “Ik heb geen invloed meer binnen de PvdA,” zegt hij, “echt niet”. Zijn partijgenoot in de Tweede Kamer, Désirée Bonis (PvdA) ging in haar toespraak niet in op de archieven en ontweek na afloop vragen van journalisten hierover. Europarlementariër Toine Manders (VVD) zegt desgevraagd ook voorstander te zijn van openbaarmaking van de stukken, maar is voorzichtig. Hij wil eerst bij de VVD informeren over de reden van de geheimhouding. Verder wil hij er niets over kwijt.

Peggy Brader
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May