DOE constateert behoefte aan Nationaal Integriteits Systeem
09 Dec 2012, 04:00
foto


Op de Internationale dag tegen corruptie is het belangrijk dat Suriname zich bezint over de bestrijding ervan. Op de lijst van Transparancy International is de Surinaamse positie verre van ideaal, namelijk de 88e plaats op een lijst van 174 landen. De hamvraag is vooral hoe normaal of abnormaal de particuliere-, publieke sector en de burgerij corruptie beleven. Er moet een Nationaal Integriteits Systeem ingevoerd worden. Dit zegt de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) in een verklaring.

De partij haalt diverse voorbeelden aan om aan te tonen hoeveel mis is in het land. Het komt jaarlijks voor dat examenwerk bewust of onbewust binnen ons onderwijs uitlekt. Regelmatig wordt men geconfronteerd met berichten dat voor het verkrijgen van een vergunning een 'tyuku' betaald wordt om het proces te bespoedigen. Ook is het binnen de overheid vrij normaal geworden dat het belang van de enkeling boven dat van een groep belanghebbenden wordt gesteld. Een ander voorbeeld is de recente kwestie van het terrein dat aan een parlementariër is verstrekt, terwijl diverse aanvragen van burgers voor dat zelfde perceel bij het Ministerie van RGB lagen. Al deze en andere voorbeelden geven het gehalte van onze integriteit weer.

Integriteits Systeem
Integriteit kan vertaald worden met onkreukbaarheid of onschendbaarheid van een staat of persoon. Transparancy International heeft een 'Nationaal Integriteits Systeem' ontworpen voor elke sector. Hierbij kan men per land op een genuanceerde manier analyses maken. Het gaat daarbij om hoeveel nationale inspanningen aan de dag moet worden gelegd om corruptie in een land uit te roeien. Dit nationaal integriteits systeem evalueert steunpilaren bij de overheid met accent op hun interne corruptie risico’s en hun bijdrage om corruptie in de samenleving te bestrijden. Wanneer deze steunpilaren goed functioneren, blijft corruptie onder controle. Indien dat niet het geval is zal dit leiden tot schade op zowel nationaal als internationaal niveau.

Onder niet goed functioneren wordt verstaan het toestaan van corruptie waardoor deze alle ruimte krijgt zich verder te ontwikkelen. In dit verband zijn belangrijke steunpilaren volgens DOE:
- Een bij wet ingestelde overheidsinstantie tegen corruptie
- De rechterlijke macht
- De rechtshandhaving
- De nationale verkiezingsautoriteit
- Een Ombudsbureau. Dat is de plek waar burgers of instanties hun klacht kunnen deponeren, welke volgens bepaalde protocollen en procedures behandeld wordt.
Controlerende instanties :
- Afdelingen Interne Controle; de Centrale Landsaccountantsdienst en de Rekenkamer
- Agentschappen die anti-corruptie werkzaamheden tot hun taakgebied maken;
- Politieke partijen
- De media
- De burgerij
- De particuliere sector

Het verschil in het Nationaal integriteits Systeem, tussen de formele voorzieningen binnen voormelde steunpilaren en de praktijk, zullen op deze wijze duidelijk worden en dit geeft tegelijk een indicatie waar verbetering nodig is. Deze analyse wordt in een nationaal rapport verwerkt. Op deze wijze kan op lange termijn vastgesteld worden of de wil tot integer handelen bij politieke leiders verbetert en of de druk van de burgerij op de politiek in dit kader groeit. Uiteindelijk zal dit leiden tot een betere overheid.

Instrument aanreiken
DOE voert reeds enige tijd acties om de wettelijke anti-corruptie voorzieningen geïntegreerd in orde te krijgen ten voordele van onze samenleving. Het maakt niet uit wie dit realiseert. Als het maar komt en onze samenleving er beter van wordt. DOE rekent in deze op medestanders die gezamenlijk willen optrekken om genoemde doelen te realiseren.

Op deze dag wil DOE de overheid en de gemeenschap dit instrument van Transparancy International aanreiken aan als een belangrijk handvat om jaarlijks na te gaan waar we als Suriname staan. Het gaat uiteindelijk bij het streven om corruptie te voorkomen en te bestrijden om de waardigheid van ons volk en onze natie, zowel nationaal als internationaal. De bal ligt op de speelhelft van ons allen, stelt de politieke partij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May