Kromosoeto: Ruim 5000 mensen werken in bosbouwsector
07 Dec 2012, 08:00
foto


Minister Ginmardo Kromosoeto (Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer) gaf uitgebreide informatie over de houtsector donderdag in De Nationale Assemblee. Hij deelde mee dat er 5000 mensen werkzaam zijn in de bosbouwsector, waar ruim 200 houtkapbedrijven actief zijn. Er is twee miljoen ha bos in concessie, waaronder een half miljoen ha gemeenschapsbos voor duurzame ontwikkeling van dorpen. De bewindsman ging echter niet in op indringende vragen die gesteld waren over inzage in gronduitgifte en concessies van Greenheart Group.

Kromosoeto legde uit dat op de website van het ministerie gepubliceerd wordt wie allemaal grond hebben aangevraagd. Waar assembleeleden, onder wie Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) en Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) echter op aandringen, is welke mensen en organisaties grond toegewezen hebben gekregen. Gajadien stak zijn teleurstelling over het selectief beantwoorden van de vragen door de bewindsman niet onder stoelen of banken. Hij had gerekend op meer openheid van "de jonge minister".

Houtverwerking
De staat heeft op jaarbasis SRD 12.6 miljoen aan directe inkomsten uit de houtsector. De export is US$ 14 miljoen per jaar. Kromosoeto deelde mee dat er zo'n honderd actieve meubelbedrijven zijn, die aan ruim duizend mensen werkgelegenheid bieden. Hij benadrukte dat verwerking van hout wordt gestimuleerd. Er wordt extra belasting geïnd op export van rondhout terwijl voor verwerkte producten het nultarief geldt. Van de 72 houtzagerijen zijn 24 geselecteerd om hout van hogere kwaliteit te produceren.

Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) hield een pleidooi om export van rondhout stop te zetten of te ontmoedigen. Hij merkte op dat er nauwelijks toegevoegde waarde is bij export van rondhout. De werkgelegenheid wordt niet gestimuleerd hierdoor. Jogi wilde ook informatie over de 400.000 ha die Greenheart Group heeft aan houtconcessie. Gajadien merkte op dat de inkomsten uit de sector niet opwegen tegen de vele uitgaven die de staat heeft. Op deze vragen zal Kromosoeto in de tweede ronde antwoord geven.

De minister deelde mee dat er een bosbeleid is geformuleerd over hoe de sector in ontwikkeling gebracht moet worden. Er zijn actieplannen ontwikkeld voor 2009-2013. Diverse prioriteitsacties zijn reeds in uitvoering. Kromosoeto merkte op dat naar schatting US$ 58 miljoen geïnvesteerd moet worden voor de uitvoering van het plan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May