Hok: Vorige regering trok stekker uit bauxietsector
07 Dec 2012, 00:00
foto


Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen haalde zich donderdagavond de woede van de oppositie op de hals. Hij stelde dat de vorige regering de stekker uit het stopcontact heeft getrokken door Billiton weg te laten gaan uit Suriname. Hok zei tijdens het beantwoorden van vragen in De Nationale Assemblee dat hierdoor de bauxietsector op sterven na dood is.

De mijnbouwmaatschappij BHP Billiton kondigde in 2008 het vertrek aan uit Suriname. Er kon geen overeenstemming worden bereikt over het winnen van bauxiet uit het Bakhuysgebergte in West Suriname. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) en ex-president Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) benadrukten dat Hok in plaats van vragen te beantwoorden die gesteld zijn tijdens de begrotingsbehandeling een verkeerde voorstelling van zaken geeft.

Nationaal standpunt
Castelen bracht in herinnering dat een nationaal standpunt was ingenomen door de toenmalige coalitie én oppositie. Afgesproken was dat geen uitverkoop gehouden zou worden van de bauxietreserves in West Suriname. De reserves van BHP Billiton waren vrijwel op en het bedrijf was in onderhandeling over West Suriname. Hok bleef erbij dat toen zaken niet goed zijn gegaan door Billiton weg te laten gaan.

Het gaat al een tijdje slecht in de bauxietsector. Volgens de bewindsman is het geen gemakkelijk karwei om nieuw leven in te blazen in de sector. Ook het mijnen van bauxiet in het Nassaugebergte door Suralco gaat niet zo snel als het wenselijk is. Venetiaan merkte op dat de minister niet praat over de ontwikkeling van West Suriname die mede door toedoen van de PALU in de jaren tachtig kapot is gemaakt. Anton Paal (Mega Combinatie/PALU) zei dat "het gedonder dat zijn partij zaken getorpedeerd zou hebben" hem de keel uithangt. Er werd geroepen dat de PALU ook verantwoordelijk is over de decembermoorden en de amnestiewet. Paal zei dat de minister, die voorzitter is van de partij ook een politiek antwoord zal geven.

Onbeantwoorde vragen

Diverse assembleeleden drongen aan op concrete antwoorden van de minister op vragen die er gesteld zijn. Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) merkte geïrriteerd op dat hij geen "mooie praatjes" van de minister wil horen "want het lijkt alsof hij veel te verbergen heeft". Gajadien wil weten hoe het staat met contract dat getekend is door de EBS voor SRD 76 miljoen. Hij wilde weten waar het bedrag voorkomt in de begroting en waarom niet rechtstreeks met de leverancier is gedeald.

Ronny Asabina (fractieleider BEP) toonde zich ook teleurgesteld. Hij heeft "in ronde Hollandse woorden gevraagd" naar goudconcessies die zijn uitgegeven. Ook over de bosbouwsector zijn vragen gesteld over concessies. Oesman Wangsabesari (Mega Combinatie/KTPI) en Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) drongen aan op meer duidelijkheid over de Brokopondo-overeenkomst en de hoge elektriciteitsrekening die de staat moet betalen aan de Suralco. De minister heeft de meeste vragen meegenomen naar de tweede ronde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May