NH helpt noodlijdende Papatam aan gezond drinkwater
07 Dec 2012, 02:00
foto
Een durotank van 400 gallon die is gevuld door de Dienst watervoorziening van NH.


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft het door drinkwaternood getroffen dorp Papatam donderdag voorzien van schoon drinkwater. Een tankwagen van 20.000 liter was niet voldoende voor de 220 inwoners van dit dorp. Er moest weer water aangevoerd worden om een langere periode te overbruggen. Het gebrek aan drinkwater in het binnenland doet zich na vier maanden van aanhoudende droogte voelen.

Gafoe Atensa, een seniorenburger, zegt aan Starnieuws dat deze droogte ongekend is. "Het water uit de rivier is niet goed om te drinken", zegt zij. De dorpelingen moesten het doen met gebotteld water. Baden in de sterk vervuilde Marowijnerivier is volgens haar ook niet meer te doen. "Velen van ons zijn bij de dokter beland door huiduitslag", klaagt Atensa. Terwijl zij haar verhaal doet, worden twee durotanks van elk 400 gallons gevuld door medewerkers van de Dienst Watervoorziening (DWV).

De bewoners lijden grote verliezen, omdat het gebied rond Papatam uit zandgrond bestaat. De grondgewassen drogen daardoor uit. Omgevallen of slaphangende bananen- en bacoveplanten, geven de ernst van de situatie weer. Abraham Angoso die als dorpsleider wordt beschouwd, zegt de aanpak van de Dienst Watervoorziening te waarderen. Dit is de derde extreem droge periode die de bejaarde man mee zegt te maken. Drie weken terug trok hij aan de alarmbel bij de bestuursdienst van Albina. Die riep toen de hulp van in van NH.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May