Drie opties in discussie over minimumloon
07 Dec 2012, 10:00
foto
Dit is een van de drie opties in de conceptwet, waarover nog overeenstemming bereikt moet worden.


De regering, het bedrijfsleven en de vakbeweging moeten nog overeenstemming bereiken over wat het minimumloon. Minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) heeft een concept ter discussie gestuurd naar alle betrokkenen. Daarin zijn drie opties opgenomen over wat het minimumloon zal worden.

Naast het Arbeids Advies College, zal ook het Tripartiet Overleg zich buigen over de conceptwet. Starnieuws verneemt dat dit orgaan medio december zal vergaderen over het concept. De partijen hebben zich nog niet uitgelaten over de hoogte van het minimumloon. Ook moet overeenstemming worden bereikt over het aantal werkuren per week. Bij de ambtenarij wordt veertig uren per week gehanteerd, terwijl het bedrijfsleven een 48-urig werkweek hanteert, zoals wettelijk vastgesteld.

De opties
In het concept zijn drie opties genoemd waarover er nog overeenstemming moet worden bereikt. Dan zal iedere werkgever verplicht zijn werknemers vanaf 18 jaar het minimumloon te betalen. Deze wet moet gezien worden als een welvaart verhogende maatregel. Indien deze wet uiteindelijk aangenomen wordt door De Nationale Assemblee zal het niet meer mogelijk zijn om extreme lage lonen te betalen aan werknemers.

In de conceptwet zijn drie bedragen genoemd als minimumloon. Het eerste is SRD 637,50 per maand. Het uurloon is dan SRD 3. Het tweede bedrag is SRD 850 per maand, wat neerkomt op SRD 4 per uur. De derde optie is een minimumloon van SRD 1062.50 per maand. Dit komt neer op SRD 5 per uur. Over de bedragen moet nog overeenstemming worden bereikt tussen de sociale partners.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May