Financiële educatie goed voor economische stabiliteit
06 Dec 2012, 18:00
foto


Alle geledingen van een maatschappij moeten betrokken worden bij financiële educatie, daar het hierdoor te creëren financieel bewustzijn, de consumenten, het financieel systeem van een land, en de financieel-monetaire stabiliteit van een land ten goede komt. Dit is de visie van president Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname.

Hij opende vandaag de door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) georganiseerde tweedaagse Conferentie voor Economische - en Financiële Educatie in Latijns Amerika en het Caribisch gebied. De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met het Centrum voor Monetaire Studies in Latijns Amerika en het Caribisch gebied en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Onderdeel van curriculum
Aan de conferentie nemen functionarissen deel van centrale banken, ministeries van Onderwijs, toezichthouders op het bankwezen, commerciële banken, multilaterale organisaties en organisaties die zich bezighouden met samenwerking op het gebied van financiële educatie. Een goede financiële educatie zou consumenten in staat kunnen stellen om bewustere keuzes te kunnen maken over hun financieel-economisch welzijn. Financiële planning kan een belangrijke basis leggen voor individuele financiële zekerheden en groei.

Een goed opererend financieel systeem kan verder een grote bijdrage leveren aan de macro-economische stabiliteit van een land en positieve effecten hebben op zijn groei en perspectieven, zegt de CBvS in een persbericht. Gelet op de oorzaken van de financiële economische crises in een aantal landen, gaan er nationaal en internationaal stemmen op om financiële educatie onderdeel te maken van het curriculum van scholen.

Consumenten bewust maken
Ook Hoefdraad is van mening dat voor ontwikkelingslanden er op nationaal niveau educatie moet worden gegeven om consumenten ervan bewust te maken hoe zij de aangeboden financiële diensten van commerciële financieringsinstellingen kunnen gebruiken. Hij vindt het ook belangrijk dat kleine en middenstandsbedrijven (SMEs) financiële skills en know how krijgen daar zij de motor zijn voor de ontwikkeling van de private sector.

Eerder dit jaar heeft de bank speciaal voor de jeugd een boek gepubliceerd, getiteld ‘Ons Geld’, waarin de geschiedenis van het geld in Suriname, maar ook het belang van sparen wordt weergegeven. Dit jaar is ook de tiendelige documentaire ‘Vertrouwen Centraal’ uitgekomen, waarin onder andere de functies van het geld en de rol van de CBvS in het financieel-economisch gebeuren van Suriname worden uitgelegd.

De CBvS is momenteel bezig met de voorbereidingen voor het oprichten van een Financiële Campus, waarbij financiële scholing vanaf 2013 breed zal worden aangepakt.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May