Nieuw bureau gaat maatschappelijke hulp bieden
16 Dec 2012, 12:30
foto
Judith Valpoort-Vrede


"Evenals in andere samenlevingen, zien wij dat het ook in onze maatschappij voorkomt, dat personen soms in mindere mate in staat zijn te functioneren zoals van hen wordt verwacht. Het gaat om mensen van verschillende rang en/of stand wiens leven, door uiteenlopende oorzaken, in de knoop dreigt te geraken." Dit zegt Judith Valpoort-Vrede die bezig is met de oprichting van het Algemeen Bureau voor Sociaal Maatschappelijke Hulpverlening (ABSMH).

In sommige gevallen loopt het maatschappelijk functioneren van mensen zelfs helemaal vast. Doordat probleemgedrag niet op tijd wordt gesignaleerd of aangepakt, vindt er vaak genoeg verergering van situaties plaats. Het gevolg hiervan is dat deskundige hulp zich meestal in de repressieve sfeer voltrekt.
Valpoort vindt de bestaande maatschappelijke zorg een vrij hoogdrempelig is. Wellicht is het om deze reden dat de meeste hulpbehoevenden niet of te weinig op de hoogte zijn van deze vorm van hulpverlening en het daarmee te behalen rendement. Ook vanuit de overheid zou veel meer gedaan kunnen worden aan awareness op dit stuk.

Sociaal disfunctioneren
"Wat wij zien is dat één of meer van de genoemde factoren er vaak genoeg in resulteert, dat een bepaalde situatie niet of nauwelijks wordt aangepakt. In de hoop dat zaken zichzelf wel oplossen, komt het voor dat kwesties maar worden gelaten voor wat ze zijn, met alle mogelijke gevolgen van dien. Uit veel van deze gevallen, waarbij personen door de bomen het bos niet meer zien, kunnen excessieve consequenties voortvloeien. Wij denken hierbij onder meer aan suïcide of pogingen daartoe", stelt Valpoort. Andere hulpbehoevenden dreigen te geraken in een steeds groter wordende maatschappelijk disfunctioneren.

Wanneer deze problemen zich voortslepen door de toepassing van een niet daarop afgestemde aanpak, kunnen die op den duur hun weerslag hebben op de gezondheid van betrokkenen. Hierdoor komen mensen vaak bij de huisarts terecht en worden veelal doorverwezen voor medisch-specialistische hulp. Dit terwijl hun probleem een maatschappelijk gerichte aanpak behoeft.

Laagdrempelige structuur
In heel veel landen, waaronder Trinidad & Tobago, is bewezen dat maatschappelijke hulpverlening een substantiële bijdrage levert aan het welzijn van de samenlevingen. Valpoort constateert dat in Trinidad & Tobago de afgelopen tijd enorm veel expertise op dit gebied is opgebouwd en is de bijdrage van deze tak van deskundigheid onontbeerlijk is. In tegenstelling tot Suriname, is het aanbod van maatschappelijke zorg ingebed in een heel laagdrempelige structuur. Hierdoor is er een heel korte afstand tussen hulpverleners en cliënten, waardoor er in veel gevallen op tijd hulp kan worden geboden.

Valpoort heeft zich in Trinidad & Tobago georiënteerd op de inrichting, structurering en de effecten van de maatschappelijke hulpverlening en resocialisatie. Onder de indruk van data die onomstotelijk aantonen wat de bijdrage is van de maatschappelijke zorg aan het welzijn van de mensen daar te lande, wil zij deze vorm van hulpverlening verder tot ontwikkeling brengen in Suriname.

Oprichting bureau
De eerste stap hiertoe is de oprichting van het Algemeen Bureau voor Sociaal Maatschappelijke Hulpverlening (ABSMH) op maandag 21 januari. Dit bureau moet het sociaal functioneren van personen of de wisselwerking tussen personen en hun omgeving verbeteren. De doelgroep is elke individu, ongeacht rang of stand, die hulp nodig heeft. Het gaat echter vooral ook om het functioneren van personen in het gezin, op school, op de werkplek, in de vereniging etc.

Het bureau wil zijn doelstellingen realiseren door de drempel verder te verlagen. Via awareness programma’s wil Valpoort ten eerste meer bekendheid geven aan deze vorm van hulpverlening. Via deze programma’s wil het bureau zowel hulpbehoevenden alsook hun directe omgeving bewust maken en brengen op een pad dat hen sneller en gemakkelijker aansluiting doet vinden op het hulpverleningsaanbod.

Masterclass
Het ABSMH stelt zich open voor samenwerking met personen en instanties die zich bezighouden met het welzijn en de resocialisatie van mensen in Suriname. Het ABSMH heeft met partners op Trinidad & Tobago een protocol van samenwerking gesloten en hierdoor deel uitmaakt van een universeel netwerk van social workers. Bij dit partnerschap gaat het onder meer om de uitwisseling van expertise door trainingen, masterclasses en andere vormen deskundigheidsbevordering.

Voor de oprichting van het bureau komt Marian Taylor, bestuurslid van 'the rape Crises Society' naar Suriname. Ze is deskundig in maatschappelijk werk en in de Criminologische wetenschappen. Op Trinidad & Tobago heeft ze een privé praktijk die zich richt op gezinsproblemen. Taylor, boogt op jarenlange internationale expertise en is bekend met de meest recente technieken en toepassingen op het gebied van maatschappelijke hulpverlening en resocialisatie.
In Suriname zal ze masterclasses verzorgen, deelt Valpoort mee. Het gaat om deskundigheid bevorderende sessies, ter upgrading van eenieder die een opleiding heeft in dit vakgebied, of op dit vlak werkzaam is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May