ABS handelt klachten over census individueel af
05 Dec 2012, 14:00
foto
ABS-directeur Iwan Sno legt uit dat er contracten getekend zijn over de uitbetaling. (Foto: Raoul Lith)


Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) handelt alle klachten die er zijn over de uitbetaling van werkzaamheden tijdens de census verricht, individueel afhandelen. Ontevreden veldwerkers hebben klachten ingediend over de uitbetaling. Ze vinden dat ze minder ontvangen hebben dan ze hadden verwacht.

De mensen die zich benadeeld voelen, hebben het ABS ermee geconfronteerd dat ze niet op de hoogte zijn waarom er zoveel geld wordt ingehouden. Ook over de voedingsgelden die als voorschot zijn verstrekt, zijn er klachten. “Alles is de mensen voorgehouden tijdens de trainingen. Als iemand wordt aangenomen om het werk te doen, wordt er een contract gesloten. Daarin is opgenomen het traject dat door zo’n veldwerker moet worden afgewerkt binnen de drie weken", zegt Iwan Sno, directeur van ABS.

Afspraken gemaakt
In het contract staat duidelijk aangegeven dat er een voorschot aan voedingsgeld wordt ontvangen. ”Ik snap niet dat we nu zo een situatie moeten hebben. Het lijkt alsof je hebt gefaald. We vragen niet alleen dat de mensen hun contract lezen, maar ook begrijpen en dan pas tekenen en akkoord gaan”, legt de directeur uit. Hij belegde dinsdag een persconferentie hierover.

Sno geeft aan dat er fouten gemaakt worden waar er mensen werken. Vanuit ABS zijn enkele dingen mis gegaan.”Het kan zijn dat misschien een aantal dagen foutief is ingevoerd. Trainingsgelden moeten nog betaald worden”. De telling was aanvankelijk tot 13 oktober en was met drie weken verlengd tot 3 november. Er is alles gedaan vanuit ABS om conform afspraak de betalingen te doen vanaf 30 november, stelt de directeur.

Probleem oplossen
Alle klachten worden individueel afgehandeld. Het gaat in feite om veldwerkers uit Sipaliwini en Brokopondo. In Brokopondo en Sipaliwini zijn er 215 personen die uitbetaald moeten worden. Tot en met maandag zijn er 186 personen uitbetaald. Er zijn 36 mensen die klachten hebben ingediend, en er wordt nu uitgezocht hoe groot het probleem werkelijk is. Sno zegt dat er alles gedaan wordt om dit probleem voor eind van het jaar opgelost te hebben.

In januari 2013 worden de voorlopige resultaten bekend gemaakt. “We willen het jaar dan goed beginnen”, geeft Sno aan. De officiële data moeten in augustus helemaal verwerkt zijn, en dan is zijn ze beschikbaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May