Zestig ‘corrupte’ politieagenten in Rio aangehouden
05 Dec 2012, 18:00
foto
Gearresteerde officieren bereiken het politie hoofdkwartier. (Foto: Reuters)


De autoriteiten in Brazilië hebben 60 politieagenten gearresteerd. Ze zouden periodiek betalingen hebben ontvangen van drugsdealers om een oogje dicht te knijpen zodat zij hun activiteiten in verschillende sloppenwijken van Rio de Janeiro kunnen ontplooien.

Elf verdachte drugsdealers van de belangrijkste criminele bende van Rio – The Red Command - zijn ook gearresteerd. Volgens de justitiële onderzoekers hebben de agenten ook wapens verkocht aan de bendes.

Voorafgaand aan het WK 2014 en de Olympische Spelen van 2016 proberen de autoriteiten in Rio de criminaliteit in de stad te verminderen. De commandant van de Marechausse van Rio, Erir Ribeiro Costa Filho, zei dat alle betrokken officieren zullen worden ontzet uit het politieapparaat. "We kunnen niet langer genoegen nemen met corrupte politieagenten in onze eenheid", zei hij. De operatie, die de naam Purification (zuivering) kreeg, begon in de vroege uren in Duque de Caxias, aan de rand van Rio de Janeiro.

Ontvoeringen
In totaal zijn zeventig mensen gearresteerd. Twaalf anderen – onder wie politieagenten en vermeende drugsdealers - zijn op de vlucht. Het ondezoek is een jaar geleden begonnen. Volgens Globo TV zou elke politieman wekelijks tussen de US$ 700 en 1.200 aan steekpenningen hebben ontvangen.

Aanklagers zeggen dat de agenten werden betaald om criminele activiteiten in dertien sloppenwijken van Duque de Caxias over het hoofd te zien. De wijk is een dichtbevolkte arbeidersklasse gemeenschap die deel uitmaakt van Groot-Rio de Janeiro.

Zij stellen ook dat de politie betrokken is geraakt bij een aantal andere criminele activiteiten. Zo zouden zij drugsdealers en hun familieleden ontvoeren voor losgeld en als deze geen steekpenningen betaalden, werd er tegen ze opgetreden door de ‘betaalde’ officieren.

De politie commandant in Duque de Caxias, Claudio de Lucas Lima, is ontslagen, maar er zijn geen aanwijzingen dat hij betrokken was bij de overtredingen. Politie- en legereenheden hebben meer dan twintig van de meest gevaarlijke sloppenwijken van Rio bezet in een poging de stad te verschonen van criminele activiteiten.

Een cruciaal onderdeel van het programma is volgens analisten het herwinnen van het vertrouwen in de politie door de arme gemeenschappen. De politie werd op grote schaal gezien als gewelddadig en corrupt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May