Somohardjo: Voortbestaan partij gegarandeerd
04 Dec 2012, 12:00
foto
Paul Somohardjo tijdens een vergadering van de VHP in november 1975. Naast hem de inmiddels overleden politici, Alwin Mungra en Jagernath Lachmon, oprichter van de VHP. (Foto: ANP)


Voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, zegt dat de partij nog steeds groeiende is. Dit verzekert het voortbestaan van de organisatie. Bij de presentatie over de geschiedenis maandagavond, benadrukte Somohardjo dat PL is uitgegroeid tot een nationale partij. De PL is opgericht na een splitsing in de Pendawa Lima op 5 december 1998 en viert haar 14-jarig bestaan.

Somohardjo presenteerde de groei van de PL. In 1996 won de Pendawa Lima vier zetels (16011 stemmen). Twee jaar later splitste de partij. In 2000 behaalde de nieuw opgerichte partij, in Nieuw Front-verband, vijf zetels met 14.458 stemmen. In dezelfde combinatie haalde de partij in 2005 zes zetels met 17.127 stemmen. Vijf jaren later, de afgelopen verkiezing, veroverde de PL, in Volks Alliantie, zes zetels. Het aantal stemmen ging drastisch omhoog naar 30.940. Deze combinatie bestond uit vijf partijen, waarbij ook een hereniging heeft plaatsgevonden met Pendawa Lima.

Somohardjo gaf tijdens de presentatie aan hoe hij als jongeman van 22 jaar ontdekt werd door de grote leider Johan Adolf Pengel. In de Nationale Partij Suriname (NPS) begon zijn politieke carrière. In 1973 werd Somohardjo gekozen als parlementariër.
In 1975 was hij het niet eens over de wijze waarop de onafhankelijkheid van Suriname gerealiseerd werd. Hij stapte uit de NPS-fractie. “Wij waren niet tegen de onafhankelijkheid in 1975, maar de wijze waarop dit gebeurde vonden wij niet goed. Nederland is altijd een dwarsligger geweest en was daarvoor geinteresseerd in het uitputten van het volk en niet in het beter maken van het volk”, stelde Somohardjo. In 1975 werd een samenwerking aangegaan met de VHP, onder leiding van wijlen Jagernath Lachmon. Somohardjo ziet een goede toekomst perspectief voor de Pertjajah Luhur, die nu samen met de Mega Combinatie in de coalitie zit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May