Seminar Centrale Bank over anti-money laundering
04 Dec 2012, 04:00
foto


Vertegenwoordigers van diverse instellingen van het Surinaams financieel- en monetair wezen, waaronder banken, verzekeringsmaatschappijen en geldtransactiekantoren, hebben aan een seminar over de bestrijding van ‘Money Laundering en de Financiering van Terrorisme’, deelgenomen. Het seminar was georganiseerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), in samenwerking met deskundigen van het Internationaal Monetair Fonds.

Het seminar is onderdeel van het ingezet traject van de CBvS om de noodzakelijke acties en instrumenten aan te dragen waardoor de in Suriname opererende financiële instellingen hun diensten steeds professioneler, efficiënter en veiliger kunnen aanbieden aan de Surinaamse burger. Dit seminar legt tevens een belangrijke basis voor de uitvoering van de wijziging van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT), die in augustus 2012 door De Nationale Assemblee is aangenomen, meldt de CBvS in een persbericht.

Aanbevelingen
Het centrale thema van het seminar was gebaseerd op de toepassing en naleving van aanbevelingen, die de ‘Financial Action Task Force (FATF)’ heeft uitgevaardigd ter bestrijding van Money Laundering en de financiering van Terrorisme. De FATF is een internationale organisatie, die onder de vlag van de Verenigde Naties in 1989 is opgericht om de opmars van en de voortschrijdende financiële criminaliteit in de wereld te stuiten om zodoende wereldwijd een veilig financieel verkeer te kunnen bewerkstelligen. Hiertoe heeft de FATF reeds in 1990 een 40-tal toepasselijke aanbevelingen uitgevaardigd welke zijn overgenomen door diverse van haar regionale zusterorganisaties, waaronder ook de ‘Caribbean Financial Action Task Force’ (CFATF) waar Suriname sinds 1998 lid van is.

De 40 aanbevelingen werden verscheidene malen door het FATF herzien terwijl er, na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, nog 9 speciale aanbevelingen tegen de Financiering van Terrorisme werden uitgevaardigd. In februari 2012 vond wederom nadere wijziging van de aanbevelingen plaats waarbij de FATF thans gekomen is tot 40 herziene aanbevelingen betreffende de bestrijding van ‘money laundering’, financiering van terrorisme en de financiering van proliferatie.

Actualiseren wetgevingskader
Deze laatste herziening van de FATF aanbevelingen is de leidraad van het seminar geweest. Door nationale en internationale deskundigen werd inzicht verschaft in de diverse aspecten van de nieuwe aanbevelingen, het Surinaamse wettelijk kader over money laundering, de financiering van terrorisme en de wijze waarop door de toezichthouder en financiële instellingen invulling aan deze aanbevelingen kan worden gegeven. Ruime aandacht werd besteed aan de risico gebaseerde benadering die in deze herziene aanbevelingen centraal staat.

De bank stelt dat Suriname reeds geruime tijd een sterke aanzet heeft gegeven om zijn wetgevingskader te actualiseren. Dit om uitvoering te kunnen geven aan de diverse verplichtingen en uitdagingen, waarmee Suriname geconfronteerd wordt ter garandering van een gezonde en stabiele financieel-monetaire sector. De aanname van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren in oktober 2012, de in augustus 2012 aangenomen wijzigingen van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties en van de Wet Identificatieplicht Dienstverleners, hebben reeds een belangrijke basis gelegd om een veilig en ordelijk wissel- en betalingsverkeer te kunnen bevorderen in Suriname. Er zijn nog diverse wetsontwerpen in de maak.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May