Beurzen voor leerkrachten technisch onderwijs
04 Dec 2012, 06:00
foto
Minister Sitaldin met Soeniel Ramjanam en Eduard Cabell respectievelijk, de directeur van ITEC NV en de Surinaamse honorair consul in Canada alsook adviseur van ITEC. (foto: Minov)


Jaarlijks zullen vijf leerkrachten van technische opleidingen in Suriname een internationaal erkende lasopleiding kunnen volgen. Minister Shirley Sitaldin van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) en directeur van Soeniel Ramjanam van International Technical Education Center (ITEC) hebben hiertoe een intentieverklaring getekend. Het gaat om beurzen die ter beschikking zijn gesteld door ITEC en Kosmos Energy LLC.

Het is de bedoeling dat deze samenwerking meewerkt aan het professionaliseren van Surinaamse leerkrachten. Alle technische opleidingsinstituten in Suriname zoals Lobo (Lerarenopleiding beroepsonderwijs - hbo), Natin (mbo-dagopleiding), Amto (mbo-avondopleiding), lbo (dag- en avondopleidingen) en Sao zullen hiervan profiteren.

Kloof verkleinen
Met deze overeenkomst krijgt de Surinaamse bevolking de mogelijkheid om internationale, professionele en hoogwaardige technische opleidingen in Suriname te volgen. Suriname ontwikkelt zich tot een belangrijk investeringsland voor binnen- en buitenlandse ondernemingen en de behoefte aan opgeleide en gediplomeerde werknemers neemt sterk toe. Er zijn weinig technische opleidingsinstituten in Suriname die een opleiding aanbieden die goed aansluit op de internationale vereisten, zegt de voorlichtingsdienst van Minov.

Minister Sitaldin is blij met de vooruitzichten. “Omdat ik zelf uit het bedrijfsleven kom, weet ik van de kloof tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Beide partijen moeten samenwerken om hierin verandering te brengen,” zegt zij. Volgens haar zijn er enkele acties ondernomen om de kloof te verkleinen, zoals de vernieuwingen bij het Imeao.

Volledig geaccrediteerd
ITEC verzorgt als privé technisch opleidingsinstituut in Suriname internationaal erkende opleidingen. De eerste technische opleiding die ITEC aanbiedt zijn professionele lasopleidingen. Ze worden opgezet door het gerenommeerde Canadese Welding Bureau (CWB). ITEC is volledig geaccrediteerd door CWB voor Suriname en de Caricom.

De lassers worden volledig toegerust voor de praktijk en leren de optimale lasconstructie te maken en zo efficiënt mogelijk te werken. Veiligheid is een zeer belangrijk onderdeel van de opleiding. Na het behalen van het examen krijgen de studenten een internationaal erkend lasdiploma.
“De wereld wordt kleiner en het investeringsklimaat groter,” merkt Ramjanam op. “Het is nu de tijd om te werken aan het afleveren van gekwalificeerde krachten voor binnen- en buitenlandse multinationals.”


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May