Artist wil evaluatie Marrons en Inheemsen over grondenrechten
03 Dec 2012, 21:00
foto
Lesley Artist, voorzitter van de VIDS.


Het samentrekken van Marrons en Inheemsen om een oplossing te vinden van het grondenrechtenvraagstuk, wordt aan een grondige evaluatie onderworpen. Kapitein Lesley Artist, de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), verklaart tegenover Starnieuws dat met de uitvoering van het Samacca-vonnis een groot deel van de Inheemse gebieden in het geding is.

Artist heeft het vonnis nog niet in details bestudeerd. "Als lid van het Inheemse gezag, tevens assembleelid word ik geconfronteerd met reacties uit het veld", zegt hij. De bedoeling was om gezamenlijk op te trekken om de grondenrechtensituatie aan te pakken. Op Drie Tabbetje is in 2007 een gezamenlijke grondenrechten onderhandelingscommissie van Marrons en Inheemsen door het totale binnenlands gezag ingesteld. "We moeten nagaan wat er aan de hand is en vervolgens met onze Marronbroeders op basis van een compromis tot een oplossing komen", stelt Artist.

Evaluatie nodig
De VIDS-leider zegt dat hij de stap van de Saramaccaners om hun recht te zoeken begrijpt, maar hij vindt dat de Inheemsen eerst naar buiten toe moesten treden. "We moeten daarom die samenwerking gaan evalueren want de Inheemsen hebben de eigenlijke rechten als oorspronkelijke bewoners van dit land. We moeten nagaan of wij zelfstandig de strijd aangaan".

In het eerste kwartaal van het komende jaar worden alle regio's, inclusief het district Marowijne aan een nadere beschouwing onderworpen. Er wordt ook gekeken naar de kwestie Moiwana, waarbij het woongebied afgebakend moet worden. Als voorbereiding heeft hij de afgelopen week in Galibi gesprekken gevoerd met de kapitein van Alfonsdorp, in welk gebied Moiwana zich bevindt. Deze kwestie moet goed opgelost worden, stelt Artist.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May