Twintig Farc-rebellen gedood bij bombardement
03 Dec 2012, 15:00
foto
Colombiaanse legereenheden gooien met granaten naar een nederzetting van de Farc-rebellen. (Foto: Guardian.uk)


De Colombiaanse militairen hebben bombardementen uitgevoerd op één van de kampen van de Farc-rebellen. Ten minste 20 Farc-rebellen zijn daarbij gedood, meldt het Colombiaanse leger.

De aanval is één van de grootste militaire operaties tegen de Farc sinds de vredesbesprekingen in oktober zijn begonnen. De nederzetting van de Farc die is gebombadeerd, lag in de provincie Narino in de buurt van de Ecuadoriaanse grens, vertelde commandant Gen Leonardo Barrero aan het persbureau AFP. De aktie komt nadat president Juan Manuel Santos had gezegd dat de rebellen minder dan een jaar hebben om hun wapens in te leveren.

In november heeft de Farc een wapenstilstand aangekondigd tot 20 januari. Santos heeft een staakt-het-vuren van de overheid afgewezen, totdat er een definitief akkoord is bereikt. Hij zei gisteren dat zijn regering alle nodige garanties zou bieden, zodat de Farc zichzelf kon ontwapenen en deel kan nemen aan het politiek proces als een legale partij.

'Krijgsgevangenen'
"Dit moet een proces van maanden zijn, in plaats van jaren," zei de president. Hij stelde dat alle pogingen tot vertraging van het ontwapenen onaanvaardbaar waren. De Farc heeft niet gereageerd op de opgegeven termijn van Santos.

De opmerkingen van het staatshoofd kwamen nadat de rebellengroep had erkend dat zij ‘krijgsgevangenen’ had, wat de groep eerder had ontkend. De president maakte zijn opmerkingen na de rebellengroep heeft erkend dat zij vasthield wat het zogenaamde "krijgsgevangenen", in tegenspraak met haar eerdere ontkenningen.

De rebellen hadden in februari aangekondigd dat zij alle politieke ontvoeringen in ruil voor losgeld, zouden stoppen. Maar volgens slachtoffers en hun familie blijven de ontvoeringen voortduren en zijn niet alle gijzelaars vrijgelaten.

Voortzetting gesprekken
De vredesbesprekingen die op 18 oktober zijn begonnen in Noorwegen, moeten het vijftig jaar durend conflict beëindigen. De onderhandelingen zijn na een maand verhuisd naar Havana, Cuba.

De eerste fase van dialoog is vorige week donderdag afgesloten. Woensdag zullen de gesprekken worden voortgezet. Alle eerdere pogingen om een akkoord te bereiken met de rebellen zijn mislukt.

Volgens schattingen van de overheid zijn 600.000 mensen omgekomen sinds het conflict begon in Colombia. Miljoenen anderen zijn ontheemd. De kracht van de Farc zou in tien jaar tijd ook zijn afgenomen met de helft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May