Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 125
02 Dec 2012, 20:35
foto


“Zo broeders, nu kunnen we de zwervers weer loslaten en de binnenstad weer gaan vervuilen, want de buitenlandse gasten zijn weg.”
“Altijd is deze man met zulke negatieve dingen. Natuurlijk gaan we onze stad blijven schoonhouden; we deden het echt niet alleen voor die ACP/EU-parlementariërs.”
“Wat een gedoe was dat rond het niet uitnodigen van een deel van de Surinaamse parlementariërs....”
“Door een deel van die euro-parlementariërs...”
“Dat praat het niet goed; je kan hier niet te gast zijn voor een gezamenlijke vergadering, dan ga je selectief met een groepje uit onze oppositie praten over een interne splijtzwam.”
“Maar juist als je een hoop puberaal lawaai erom maakt en ons daarmee opzadelt alsof we al niet genoeg aan ons hoofd hebben, dan maak je het veel groter en belangrijker dan het in feite is.”
“Jij bent dus meer voorstander van het doodzwijgen van deze discriminatoire onbeleefdheid?”
“Ja, we hebben belangrijkere dingen te doen dan ons heftig te storen aan dat kleinzielig gestook van een paar euro-parlementariërs.”
“Of doen bepaalde van ons dat bewust om het volk af te leiden van belangrijke interne problemen of geknevel met staatsgelden??”
“Wie weet, wie weet.”
“There’s hole in your bucket, dear Desi, dear Desi...”
“Begin niet, begin niet!!”
“Maar mi lobi mi mati Karl de Kristen; hij mocht wel mee naar binnen en daar heeft hij die Euro’s flink gevlamd, hij heeft ze de waarheid flink onder de neus gewreven en zich afgevraagd waarom Nederland dan archieven uit onze militaire periode voor 60 jaar achter slot en grendel heeft gezet. La we de waarheid weten, nò.”
“De waarheid lijkt zo te zien zeer belastend voor bepaalde machten in Nederland. Als die door dit soort archieven in diskrediet raken, komt de Nederlandse staatsveiligheid in gevaar.”
“Maar in die Hollandse kluis zitten er nog meer staatsgeheimen verborgen.”
“Je zegt weer zomaar dingen. Hoe weet je dat als die dingen verborgen zijn?”
“Door verslagen van Nederlandse onderzoeksjournalisten te lezen, pappie. Jullie kennen toch nog die beruchte Lockheed-affaire uit 1976?”
“Ja, wijlen prins Bernhard der Nederlanden had steekpenningen van de Lockheedfabriek op zijn Zwitserse bankrekening laten storten; hij moest het gevechtsvliegtuig van deze fabriek promoten, zodat die miljoenenorder van de Nederlandse luchtmacht naar Lockheed ging. Dan a tori lek uit.”
“En laat nou net de anti-koningshuis gezinde socialist Joop den Uyl premier zijn.”
“En mooie gelegenheid voor hem en zijn socialisten om het Nederlandse koningshuis af te schaffen.”
“Is ook bijna gebeurd, want als gevolg van het rapport van de onderzoekscommissie dreigde er een strafvervolging van de prins en dan zou koningin Juliana moeten aftreden. Den Uyl heeft toen tevergeefs geprobeerd kroonprinses Beatrix te vragen in dat geval haar moeders plaats in te nemen. Dat heeft Trixie pertinent geweigerd.”
“Maar waarom deed Den Uyl zo zijn best dat koningshuis te behouden?”
“Al was hij ertegen, hij zag in wat voor sociale en vooral economische onstabiliteit dat in Nederland teweeg zou brengen. Toen heeft hij die deal met koningin Juliana gezwiengd dat Bernhard von Lippe Biesterfeld, alias Benno, afstand zou doen van zijn functie van inspecteur-generaal van de landmacht, marine en luchtmacht.”
“Oh ja, en tijdens de troonrede na deze affaire zat hij echt zo pruilend naast de koningin in zijn burgerpakkie, wat een afgang.”
“Maar welke archieven rond deze zaak zijn dan in die beruchte vergeetkluis weggeborgen?”
“Wel, part of the deal was dat het onderzoeksrapport van de commissie Donner rond deze kwestie geopenbaard zou worden, dat eiste o.a. de fractie van de Partij van de Arbeid in het Nederlandse parlement.”
“Maar Den Uyl was zelf voorzitter van die partij.”
“Daar zijn partijvoorzitters geen driekwart goden zoals hier bij bepaalde partijen.”
“Maar is dat rapport dan weggestopt?”
“Nee, het is geopenbaard, dat wel, maar in de bijlagen had de commissie verwerkt dat de prins ook van een andere Amerikaanse vliegtuigfabrikant, namelijk Northrop, tjoekoe had genomen. En dat zou zeker tot rechtsvervolging van de prins leiden. Nou, die bijlagen heeft Den Uyl doen wegstoppen in die verbergkluis, waar ook de archieven rond onze militaire periode voor zestig jaar zijn weggestopt.”
“Maar wat stond er in die archieven over ons?”
“GWS, Gado wan sabi. Maar ik heb vaker horen zeggen dat het vooral om vastlegging van de communicatie tussen bepaalde diensten in Den Haag en de onlangs overleden militaire attachee van de Nederlandse ambassade in Paramaribo, kolonel Valk gaat. Uit die stukken zou duidelijk blijken hoe vanuit top-militaire kringen en de Nederlandse geheime dienst, de BVD, minstens assistentie is verleend aan de militaire machtsovername in Suriname. Eerst zouden officieren dat doen, maar omdat die niet genoeg manpower hadden, schakelden die hun onderofficieren in.”
“Maar waarom wilde men vanuit Nederland een coup doen plegen in Suriname?”
“Omdat men dat corrupte en in 1978 met verkiezingsfraude aan de macht gebleven regiem van leemofo Henckie, zo werd hij genoemd, kwijt wilde.”
“Dat is op 25 februari 1980 gelukt.”
“Ja, maar die militairen gingen na een jaar duidelijk hun eigen weg op en moesten toen ook opgeruimd worden. Maar dat lukte maar niet en die Bouta bleef maar.”
“En werd juist sterker en sterker...”
“Nou ja, zover wil ik niet gaan, maar hij overleefde alle aanvallen en zie hem vandaag de dag.”
“Het zou dan heel lastig zijn voor Nederland als uit hun eigen archieven zou blijken hoe diep zij al vòòr 1980 in deze toestand verwikkeld zijn. Men zal echt niet voor niets archieven voor zestig jaar in de kluis zetten.”
“Zelfs m’n volwassen kinderen maken dat niet meer mee, of ze moeten de negentig halen.”
“Wat niet weet, wat niet deert.”
“Hebben wij hier ook zo een kluis?”
“Go aksi Baas.”
“Misschien is met die 80 miljoen extra srd’s voor de veiligheid van de president naast die dure laptop ook zo een kluis aangeschaft.”
“Tante Rutte was bij Limboow op de staatszender, ja mang, wat een wonder! Ze deed wat haar arrogante en rancuneuze ex-voorzitter maar niet kon doen en daar heeft ze zich terecht afgevraagd of die 80 miljoen aan belastingsgeld bedoeld was voor de veiligheid van de president of van degenen om hem heen.”
“Zijn die misschien bang voor kogelbrieven?”
“Dat ding erin was geen kogel, maar een geweerpatroon.”
“Patroonbrief is dan wel juist, maar klinkt zo gek; we blijven daarom zeggen ‘kogelbrief.”
“Vreemde toestand rond die brief: ouders trekken aanklacht in, dochter zegt: laat het onderzoek doorgaan.”
“In zulke gevallen zegt de PG: aanklacht of geen aanklacht, we gaan door met het onderzoek.”
“Terecht, laat dit ding tot de bodem uitgezocht worden, dan leren grappenmakers het voor eens en voor altijd af om zulke nonsens uit te halen.”
“Maar zijn sommige mensen misschien bang voor het verdere onderzoek? Geweerpatronen hebben namelijk een serienummer en dan kan nagegaan worden wie de importeur is, in welke winkel de doos patronen met dit serienummer is gekocht en waarschijnlijk ook aan wie. Dan zal er misschien een verrassende aap uit de spreekwoordelijke mouw tevoorschijn komen.”
“Okay, terug naar tante Rutte bij Limboow en Finky; ze heeft zich goed op die radio geweerd. Alleen was ze zwak toen ze zei:’Ik voel me niet veilig hier met al die mannen, of zoiets.”
“Maar ze werd wel even nijdig toen men het over Winston Weerd had.”
“Gaat u hem zelf vragen, hij zat toen zelf in de coalitie, zei ze toen snibbig.”
“Maar voor de rest heeft ze zich heel goed gewirth; die drie onveilige mannen hebben haar er niet onder gekregen, nee, ik bedoel het figuurlijk.”
“Maar wat wil je, ze is een doorwinterde politica, ze draait je met je eigen tong in de maling.”
“Wat voor onzin kraam jij nu weer uit? Je neemt iemand in de maling of je draait je tong.”
“Ach zeur nou niet.”
“Ik blijf het zeggen: zij zou een veel sterkere, respectabelere voorzitter van haar partij zijn geweest, dan die poti Greg-jongen; da’s toch zo’n lieverd.”
“Maar ja, die groenen zijn misschien nog niet zover om het roer aan een vrouw te geven.”
“Als je het goed bekijkt is het partijvoorzitterschap echt een mannenaangelegenheid.”
“Mang! Het gaat niet om man of vrouw, het gaat om ‘who’s the best for the job’ en ik vond dat zij het was.”
“Of vind je die Koby beter? Die heeft jouw Kristen Karl een politieke koorddanser genoemd.”
“Maar mijn Karl heeft die Koby netjes en op niveau op z’n donder gegeven.”
“Baja, onze alcoholische politieke analist alhier heeft gesproken.”
“Tak nonsens nanga joe s&%$*l.”
“Heren, heren, laten we het beleefd houden, nò? Al zijn we zuiplappen, maar laten we beleefde zuiplappen zijn, vooral in deze tijd waar vooral mannen een zeer korte lont en losse handjes blijken te hebben en elkaar, maar ook hun vrouwen het ziekenhuis in slaan.”
“Wat is er met ons, san e psa? We komen echt niet positief over als er steeds berichten in de publiciteit komen waarin een manspersoon weer eens een vrouw ernstig heeft mishandeld, tot zelfs dodelijk.”
“Maar ik zeg: waar twee vechten hebben beiden schuld.”
“Ja, maar dat rechtvaardigt toch nog niet dat je die vrouw tot bloedens toe gaat mishandelen, kom nou.”
“Maar een dichter uit de middeleeuwen zei:‘De tong van de vrouw is scherper dan het scherpste zwaard van onze koning.”
”Dus volgens jou lokken vrouwen het in ruzies met hun scherpe tong uit dat mannen hun slaan?”
“Ik denk niet dat we moeten spreken van uitlokken. Maar vaak zijn vrouwen verbaal beter dan mannen. En als die man met woorden niet tegen die vrouw opkan, dan begint hij te slaan.”
“Vind je dit niet een wat simplistische verklaring?”
“Zeg zelf, ga na, jij hebt drie vrouwen gehad, en jij Ron bent nog steeds bij je jeugdliefde, en jij Jules, jij ook, al vermoed ik dat je ook een liefje buiten hebt. Zeggen jullie eerlijk, ga nadenken, laat de sopie er even uit, jullie zijn minstens een paar keer goed boos geweest op jullie allerliefste levensgezellin? Ja toch?”
“Nou, ja, een paar paar keren.”
“Ja, inderdaad, een beetje meer dan ‘een paar keer.”
“Ja, ik ben ook een aantal keren in de afgelopen jaren goed boos op mijn huidige vrouw geworden. Maar dat gebeurt toch in het beste huwelijk wel eens?”
“Zeer zeker. Maar halen jullie een paar van die boosheden even weer voor de geest: waren jullie toen boos op die vrouw geworden omdat ze de wagen tootel had geslagen?”
“Nee, ik had juist die wagen tootel geslagen. Wat ze me heeft gezegd, was niet mooi meer.”
“Okay, of was je boos geworden omdat ze jullie bankrekening had geplunderd om een nertsmantel te kopen?”
“Eerder omdat Jules een gouden ketting voor een liefje had gekocht; tot thuis mi jeer’a tori.”
“Of waren jullie boos op d’r omdat ze niet had gekookt, of die kinderen niet had gebaad, of dat huis niet had schoongemaakt? Waarom zijn we zo boos op die vrouw geworden?”
“Ik vermoedde dat ze een ander had.”
“Maar la we eerlijk zijn; jij had toen elke maand een ander, dat mocht jij dus wel.”
“Eh brada, aan wiens kant sta je.”
“Aan de kant van de eerlijkheid en de waarheid. Dus ging het om iets enorms, wan bigi tori?”
“Ik weet het niet precies meer, het was geen groot ding, ma a vrouw taj-ghie mi wan rommel-sani, da mi wraak.”
“Ja, in mijn geval ook; het waren geen geweldige zonden van haar die me steeds boos maken, maar na san sa a taki, die gemene verwijten die ze me soms kan toeslingeren, die gevoelige zaken, die zij alleen van me weet, dingen die onze status en waardigheid als man diep kunnen krenken, als ze met die dingen komt, dan word ik woest.”
“En niet alleen tegen ons , maar nog erger tegen elkaar kunnen ze nog venijniger zijn. Boi, als ik hoor wat ze tegen of over elkaar zeggen, ik krijg er gewoon kippenvel van.”
“Overdrijven jullie niet een beetje? Onze moeders zijn ook vrouwen, onze onderwijzeressen vanaf de kleuterklas toch ook?”
“Waarom denk je dat zij die rol het beste aankunnen? Zie jij mannen de gezinnen, kleuterklassen en de eerste klassen van de lagere scholen draaien?”
“Mi bo law, plus mi bo kisi hoge bloed, lage sali, suiker, zuur, gal en mi bo njang mi niri.”
“En toch leven ze gemiddeld duidelijk langer dan ons, mannen.”
“Zei een filosoof daarom niet eens, volgens mij dronk hij veel meer wijn dan hij inkt gebruikte:’De slang die maakte dat Adam en Eva het paradijs uit werden gejaagd was geen letterlijk beest, maar een symbool voor de scherpe tong van de vrouw.”
“Wat? Dus volgens die zuiplap-filosoof heeft Eva door dingen te zeggen die ruzie met de Here God veroorzaakt dat ze het paradijs uitmoesten?”
“Zeg zelf, denk je dat het die lieve, ietwat naïeve Adam zou zijn geweest?”
“Mi Jedo, wat een ontnuchtering. Dit ga ik aan m’n vrouw vertellen.”
“Ik denk dan dat jij vanavond in die auto buiten zal slapen.”
“Ik zeg die van mij niets.”
“Dat doe je vaker. Proost heren, op Eva.”

Rappa
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May