Johan Seedorf behaalt FIFA Players Agent certificaat
02 Dec 2012, 15:00
foto
SVB-voorzitter Louis Giskus


“Johan Seedorf heeft het FIFA Players Agent examen glansrijk gehaald”, zegt Louis Giskus, voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB). Hij heeft intussen zijn certificaat ontvangen. Aan Starnieuws legt de SVB voorzitter de procedure uit.

De FIFA players agent examen vinden jaarlijks in maart en september plaats. Het examen bestaat uit 15 door de FIFA opgestelde internationale vragen, waaraan SVB vijf nationale toevoegt. Het examen wordt afgenomen door een commissie bestaande uit de SVB-voorzitter en twee secondanten en het resultaat wordt opgestuurd naar de ‘players agent sectie’ van de FIFA.

Wereldwijd werken
De geslaagde mag wereldwijd opereren en is verplicht een internationale verzekering af te sluiten. Indien de players agent een verkeerde handeling verricht, waardoor één van de partijen schade lijdt, wordt het door de verzekering gedekt. Giskus weet niet uit het hoofd hoe hoog het verzekeringsbedrag is, maar denkt dat het om een hoog bedrag gaat. Hij erkent dat het hoge bedrag een drempel kan zijn, waardoor geslaagden ondanks certificaat niet mogen werken. “In de loop der jaren zijn zo’n 8-10 personen in Suriname geslaagd, voor zover ik weet doen ze er niets mee”, zegt de SVB voorman nadenkend.

De players agent is populair gezegd het contact tussen speler en clubs bij transfers. Met hem wordt in het geval van profvoetballers contact gemaakt over onder andere transferbedragen. In Suriname gebruiken we de term transferbedrag, maar het is eigenlijk een onkostenvergoeding. Vereniging A heeft een speler opgeleid. Als die naar club B vertrekt, wil club A een deel van de opleidingskosten terug hebben om weer in een nieuwe speler te investeren.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May