Studenten volgen training in China over ondernemerschap
02 Dec 2012, 04:00
foto
In China studerende Surinamers poseren met inleiders na een ondernemerschap training in Hefei National University Science Park. (Foto: Collectie Surinaamse Ambassade te Beijing)


Surinaamse studenten in China hebben een training in ondernemerschap gevolgd in de stad Hefei, ruim 1100 km ten zuiden van Beijing. “Vanuit de oriëntatie van de relatie Suriname en China blijkt dat het verschil in de handelsbalans groot is. De training is nodig om het verschil op kennisniveau tussen beide landen te nivelleren", zegt ambassadeur Lloyd Pinas aan Starnieuws. Hij vindt het belangrijk, “dat van Surinaamse zijde stappen gezet worden hiertoe".

Pinas vindt dat Surinaamse studenten in China gebruik moeten maken van trainingsmogelijkheden in het ondernemen. “Studenten kunnen hier leren om ideeën te gelde te maken, zogezegd te vercommercialiseren. In de hoofdstad van de provincie Anhui is Hefei National University Science Park (HFUSP) gevestigd, die als een kweekvijver functioneert om innovatieve ideeën te ontwikkelen. Vandaar dat de Surinaamse studenten verspreid over heel China, naar deze plek zijn gebracht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Paramaribo heeft daaraan volledige medewerking verleend.”

De diplomaat vertelt dat de training, op 24-25 november, in het Engels is verzorgd door twee Surinaamse inleiders en drie lokale trainers. Ivan Tjon A Hung, Surinamer van geboorte, eigenaar van een consultancy bedrijf in Shanghai, heeft het onderwerp ‘gezondheid’ belicht. Mevrouw Zhang Lifang, eigenaar van bedrijf aan het Molenpad in Paramaribo, heeft de studenten wegwijs gemaakt in de kneepjes van het ondernemen.

Zhang Daming, general manager van HFUSP, heeft het gezelschap een rondleiding gegeven op het universiteitscomplex, met een oppervlak van ruim 30 hectare. De overige lokale trainers hebben de studenten ingewijd in het internationaal promoten van een ‘business’ en het effectief gebruiken van ‘E-Commerce’. Pinas zegt dat behalve 28 van de 35 Surinaamse studenten, ook enkele van hun collega’s uit Jamaica en Antigua de training hebben gevolgd.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May