Havendirecteur: Somohardjo liegt alsof het gedrukt staat
01 Dec 2012, 00:00
foto


Directeur John Defares van NV Havenbeheer meent dat de voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, met opzettelijke en bewuste leugens de samenleving voor de gek houdt. “Hij liegt alsof het gedrukt staat”, zegt Defares aan Starnieuws. Defares stoort zich aan uitspraken gedaan door Somohardjo alsof het terrein waarop PL activiteiten ontplooit aan de Mangrovestraat onder de Wijdenboschbrug, de partij toebehoort.

Somohardjo zegt te beschikken over bewijzen dat hij het terrein rechtmatig heeft gekregen in 1997 via een beschikking. Die is hij bereid te tonen aan de rechter. Somohardjo geconfronteerd met de uitlatingen van Defares, reageert kortaf tegenover Starnieuws. “Ik heb geen boodschap aan Defares. Wie is hij! Ik hou alleen maar rekening met de rechtsstaat”, stelt de politicus.

Documenten
Somohardjo zwaaide op de persconferentie met documenten, maar gaf geen inzage in de stukken. Starnieuws beschikt over twee volledige documenten waaruit blijkt dat de terreinen aan NV Havenbeheer toebehoren. Het gaat om twee documenten over dit terrein ter grootte van 1,0130 hectare. Het ene document betreft de gronduitgifte in 1971 van dit terrein als betaling voor aandelen van de staat aan NV Havenbeheer. Omdat de staat Suriname 100 procent aandeelhouder is van dit bedrijf, maar in 1971 geen aandelen kocht met haar geld, is betaald met de uitgifte van het terrein. Het gaat om een erfpacht voor de periode van 75 jaar.

Het tweede stuk is een grondbeschikking, waarin dit zelfde terrein wordt toegewezen aan het grondverzetbedrijf Trailblazer NV, voor het opzetten van een werkplaats. Deze beschikking is uitgegeven in 2007 en niet zoals Somohardjo beweert, in 1997. Dat jaar was Michael Jong Tjien Fa, topper van PL, minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Naast de handtekening van Jong Tjien Fa prijkt ook de naam en handtekening op deze beschikking van Frans Kasantaroeno, ook partijtopper van dezelfde politieke partij. Hij was toen directeur van RGB. Trailblazer is één van de vele bedrijven en/of stichtingen die gelieerd zijn aan de PL.

Aandeel van de staat
Defares die momenteel in de Verenigde Staten van Amerika is op een conferentie, zegt telefonisch aan Starnieuws dat het terrein geen staatseigendom kan zijn. NV Havenbeheer heeft zich dan ook altijd verzet tegen de titel van erfpacht. “Het is het aandeel van de staat, dat betaald is aan Havenbeheer. Wil de staat het terrein hebben of aan iemand geven dan zal de haven gecompenseerd moeten worden, wat nooit is gebeurd”, zegt Defares. Overigens zegt hij dat de haven steeds aan het uitbreiden is en het terrein hard nodig heeft.

Deze kwestie is intussen bij de rechter beland. De komende week zal het in behandeling worden genomen. Somohardjo zegt dat hij de beschikking waarover hij sprak tijdens een persconferentie zal tonen aan de rechter. Hij merkte op dat niemand PL zal kunnen weghalen van het terrein "alleen God". Dit weekend worden daar diverse activiteiten ontplooid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May