Hiv-cijfers dalen in Suriname
01 Dec 2012, 07:00
foto


Het aantal nieuwe infecties met hiv is in Suriname aan het afnemen. Deze conclusie wordt door het ministerie van Volksgezondheid getrokken op basis van de geregistreerde gevallen. In 2010 overleden 119 personen aan Aids. Het afgelopen jaar waren er veertien minder. Het aantal baby's geboren met hiv is de afgelopen jaren gedaald tot 3-4 per jaar. Ruim 1100 personen zijn in het bestand van het ministerie opgenomen voor dienstverlening.

Vandaag is het Wereld Aids Dag. Het thema voor dit jaar is: ‘Ik Kies!... voor een gezonde leefstijl’. Saskia Bleau van de afdeling Planning van het ministerie zegt aan Starnieuws dat een gezonde leefstijl inhoudt dat mensen veilig vrijen, gezond eten, voldoende bewegen, niet roken, weinig of geen alcohol gebruiken en afblijven van drugs. Aan de hand van de cijfers van mensen die zich op hiv hebben laten testen, blijkt dat de grootste groep in de leeftijdsgroep van 14 tot 49 zit. Omdat het hiv-virus in het lichaam blijft, is voorkomen beter dan genezen. De behandeling wordt gecombineerd met de zorg voor andere chronische ziekten zoals diabetes. Hiv is goed onder controle te houden met medicijnen.

Diverse activiteiten voor bewustwording
Gebleken is dat geïnfecteerde mensen nog steeds gestigmatiseerd en gediscrimineerd worden. Bleau deelt mee dat het ministerie van Volksgezondheid in het hele land activiteiten ondersteunt. In Brokopondo en Boven-Suriname zijn er opstelwedstrijden en 'edutainmentfestivals'. In Paramaribo houden kerken een flitsend songfestival en in Nickerie is er speciale voorlichting voor jongeren. Bij de uitvoering van deze activiteiten zijn diverse organisaties betrokken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO/PAHO) geeft ondersteuning. Via de media, T-shirts en ander promotiemateriaal wordt de slagzin ‘Ik Kies!...voor een gezonde leefstijl’ verder benadrukt. Zo wordt de bevolking, vooral jongeren, zich bewuster van de mogelijkheid om zelf te kiezen voor een zo gezond mogelijk leven.

Er zijn steeds minder aparte prikpunten en behandelruimten speciaal voor hiv-patiënten. Zo wordt er voorkomen dat mensen wegblijven uit angst voor discriminatie en vooroordelen. Daarnaast wordt elke zwangere getest en behandeld voor hiv. Hierdoor wordt de besmetting van moeder op kind tegengegaan. In Suriname is er op dit vlak succes geboekt. Gestreefd wordt door het ministerie om geen nieuwe infecties te hebben.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May