Bespreking EPA belangrijk agendapunt op Cariforum
30 Nov 2012, 20:00
foto
Groepsfoto van de Cariforum-ministers.


Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie (HI) vertegenwoordigt Suriname bij de 20ste Cariforum-bijeenkomst van ministers in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek. Op deze vergadering zal gesproken worden over de institutionele versterking van het Cariforum secretariaat en de Economic Partnership Agreement (EPA) met de Europese Unie (EU). De minister wordt bijgestaan door functionarissen van HI, Financiën en Buitenlandse Zaken.

Op de agenda staan verschillende onderwerpen die zeer veel gelijkenissen vertonen met de ACP-EU parlementaire vergadering die in Suriname is gehouden, zegt de voorlichting van HI. De Cariforum-ministers zullen belangrijke besluiten moeten nemen over de institutionele versterking van het Cariforum-secretariaat en de continuïteit ervan. Wat betreft de EPA, is men van Europese zijde vooral geïnteresseerd hoe deze overeenkomst toegepast zal worden door de Cariforum-lidlanden.

Nog niet ratificeren
President Bouterse heeft tijdens de ACP-EU parlementaire vergadering te Paramaribo duidelijk gemaakt dat Suriname de handelsovereenkomst met de EU vooralsnog niet zal ratificeren. Verder zal ook het veranderende ontwikkelingsbeleid (differentiatie) van de EU ten opzichte van de ACP-landen besproken worden. De EU wil verlaging van ontwikkelingsgelden aan midden inkomenslanden waaronder Suriname. Suriname is net als vele andere lidstaten van mening dat de gdp (per capita inkomen)-beoordeling van landen zeer kritisch onder de loep moet worden genomen.

De vergadering zal zich ook buigen over de eerste CELAC-EU Summit die gepland staat voor 26-27 januari 2013 te Chili en de mogelijke toekomstige strategie voor samenwerking met de EU, deelt de afdeling Voorlichting van HI mee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May