Caribische landen hebben blindelings getekend
30 Nov 2012, 18:00
foto
Louis Michel was niet zuinig met zijn kritiek op de ACP-landen.


Landen in de Caribische regio hebben in 2007 en 2008 blindelings hun handtekening geplaatst onder de Economische Partnerschapsovereenkomst (EPA) met de Europese Unie (EU). De Europese vertegenwoordigers hebben dat zelf toegegeven.

Vijftien Caribische staten, waaronder Suriname, hebben de EPA getekend. Vijf landen hebben het verdrag al geratificeerd en tot wet verheven. Bijna 40 jaar nadat Europa met zijn voormalige koloniën uit de Afrikaanse, Caribische en Pacifische (ACP) regio’s deze samenwerking aanging, blijkt volgens de ACP-landen steeds meer dat er van partnerschap helemaal geen sprake is. De relatie wordt eerder gezien als een voortzetting van de koloniale verhoudingen, maar dan in een ander jasje.

De 24ste ACP-EU-parlementaire vergadering die in Paramaribo is gehouden en gisteren is beëindigd, heeft partijen dan ook niet dichter, maar verder uit elkaar gebracht als het gaat om het tekenen van de EPA’s. De ACP-landen zijn verdeeld in zeven regio’s, dus moeten er evenveel verdragen worden getekend. Louis Michel, de Europese co-president van het ACP-EU-parlement, geeft toe dat de Caribische landen zich niet goed van bewust zijn wat de EPA’s precies inhouden.

Michel keihard
Op een persconferentie die is gehouden als afsluiting van de gezamenlijke parlementaire vergadering in Paramaribo, heeft Michel de ACP-landen overigens flink van langs gegeven. De kritiek van de Europese co-president was allesbehalve tactvol en vriendelijk, maar keihard als het gaat om de verschillen die er van beide kanten zijn. De persconferentie was eenzijdig. Co-president Musikari Kombo die samen met Michel de persconferentie moest voorzitten, is door onbekende redenen niet komen opdagen. Vernomen wordt dat de ACP-EU-co-president na de vergadering meteen is vertrokken voor een spoedbijeenkomst in Brussel.

De Surinaamse ACP-EU-deskundige Joyce van Genderen – Naar, heeft enkele dagen terug tijdens een presentatie over de EPA’s in de Ballroom van Torarica, al gezegd dat niet alleen de Cariforum-landen, maar vrijwel alle 78 landen van de ACP, eigenlijk geen juist beeld hebben wat de EPA’s precies inhouden. Van Genderen – Naar wijst er op - en dat heeft Michel bevestigd- dat in de lange jaren waarin de beide partijen met elkaar onderhandelen het meer politici en ambtenaren zijn die aan de onderhandelingstafel zitten. “Ik zal het moeten zeggen, maar een EPA moet doorgespit worden door juristen en economen, die moeten worden afgevaardigd naar de onderhandelingen met Europa”, zegt Van Genderen-Naar die zelf jurist is en ook al een boek heeft geschreven over de verschillende EPA’s’. Zij is er voorstander van dat de ACP-landen onderhandelingsteams hebben om hun positie te versterken, die dan de ACP-parlementariërs in hun politieke debatten kunnen bijstaan.

Teveel onduidelijkheden
De Caribische regio is de enige van de 7 zeven regio’s die haar EPA met Europa heeft getekend. Ex-minister Clifford Marica van Handel en Industrie plaatste zijn handtekening in 2008 voor Suriname. Voordat een getekende EPA, wettelijke grondslag heeft, moet het eerst worden geratificeerd door de volksvertegenwoordiging van elk land apart. Met het tekenen kan het land alvast gebruikmaken van de voordeelregels die in de EPA’s zijn afgesproken en handel drijven met Europa. Suriname is volgens ACP-EU vaste vertegenwoordiger Rabin Parmesssar, bij de behandeling van de EPA in de Nationale Assemblee niet verder gekomen dan de eerste ronde. “Er zijn teveel onduidelijkheden, teveel ongelijkheid en we krijgen er slapeloze nachten van”, zei Parmessar tijdens de presentatie van Van Genderen –Naar.

Guyana die zijn EPA met Europa heeft getekend, behoort nu samen met de meeste Afrikaanse landen tot de ACP-landen die enorme kritiek hebben op de EPA’s. Volgens deskundigen zal het niet verwonderlijk zijn wanneer dit land gebruik maakt van een artikel in de EPA’s die partijen het recht geeft uit de samenwerking te stappen. Van Genderen – Naar zegt dat gelukkig voor Suriname het niet zover is gekomen dat het parlement de EPA heeft geratificeerd. President Desi Bouterse heeft op de eerste dag van de meetings in Paramaribo, laten weten dat Suriname de EPA niet zal ratificeren. “Wij zijn baas in eigen huis”, zei hij toen.


Verduidelijking: De Caribische landen worden in dit verband Cariforum genoemd, omdat landen als bijvoorbeeld de Dominicaanse Republiek, die wel in het Caribisch gebied liggen, maar geen lid zijn van Caricom. Ze zijn aan de andere kant wel lid van de Caribische regio binnen de ACP.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May