Bouterse voor Unasur-vergadering in Peru
30 Nov 2012, 02:00
foto
President Desi Bouterse arriveert op Lima International Airport in Peru. (Foto: Guyana Government Information Agency; GINA)


President Desi Bouterse is donderdag naar Peru afgereisd voor de zesde vergadering van de raad van staatshoofden en regeringsleiders van de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur). Hij haalde zijn Guyanese ambtgenoot Donald Ramotar in Georgetown op met het SLM-toestel.

Het toestel landde in de vooravond op de Lima International Airport en het gezelschap werd ontvangen door de Peruaanse minister van Handel Jose Luis Silva. Voorafgaand aan de Unasur-top kregen de staatshoofden een diner aangeboden in het Peruaanse regeringspaleis.

Agenda
Op de agenda van de Unasur-vergadering staan de onderwerpen vrede, veiligheid, integratie, en vooral de samenwerking tussen de Zuid-Amerikaanse landen om de voorwaarden van wederzijds vertrouwen te creëren. Veder worden ook projecten bekeken om kinderarbeid uit te bannen, ongelijkheid te bestrijden en productieve werkgelegenheid te genereren.

Andere kwesties die aan de orde komen, zijn de sociale rechten en regionale veiligheid. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Peru, Rafael Roncagliolo, moeten de lidstaten snijden in de militaire uitgaven ten gunste van de duurzame ontwikkeling van hun bevolking.

Armoede uitbannen
Carolina Trivelli, Peruaans minister van Ontwikkeling en Sociale Integratie, heeft op 6 november, tijdens een voorbereidende Unasur meeting, benadrukt dat de staatshoofden naar mogelijkheden moeten zoeken om de armoede en ongelijkheid van miljoenen mensen in de regio te verminderen. "Het doel is een beter sociaal beleid, dat deel uitmaakt van een internationale inspanning om armoede en ongelijkheid te bestrijden", stelt Trivelli.

Peru is nu voorzitter van Unasur, waartoe behalve Suriname, ook Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Chili, Ecuador, Guyana, Uruguay en Venezuela behoren.
.
(Bronnen: Andina, GINA)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May