Dreigende boycot heeft geleid tot nieuw machtsblok
30 Nov 2012, 05:00
foto


Suriname heeft als gastland van de dertigste ACP/EU-vergadering een voortreffelijke prestatie geleverd en de ACP-lidlanden hebben zich bij deze vergadering gebundeld en een sterke eenheid getoond. Tot deze conclusie komt de Unie van Surinaamse Vrouwen (USV) in een verklaring hierover. Nederlandse Europarlementariërs wilden voorkomen dat Suriname als gastland optrad van de vergadering, maar dit stuitte op verzet van ACP-lidlanden. Er is volgens de USV hiermee een nieuw machtsblok ontstaan.

Het feit dat 79 vreemde mogendheden Suriname ondersteund hebben, vindt de USV heel bijzonder en leerrijk. De basisprincipes voor deze ferme ondersteuning waren respect en solidariteit. “We were not going to abandon one member of our group on account of the view of our European counterparts. That is the essence of ACP solidarity!”(We voelden ons niet genoodzaakt om ter wille van de zienswijze van Europese tegenhangers één van onze partners in de steek te laten. Dat is de essentie van het ACP’s saamhorigheidsgevoel!), aldus Musikari Kombo, president van de ACP-parlementaire bijeenkomst op de officiële openingsdag. Deze uiting van saamhorigheid en solidariteit van de ACP landen mag gekwalificeerd worden als een politiek hoogtepunt in haar parlementaire geschiedenis, zegt de USV.

Betreurenswaardig
De uitnodiging van de Surinaamse oppositie en de ACP door de European People’s Party (EPP) in het KKF-gebouw waarbij specifiek Surinaamse coalitieleden niet werden toegelaten, vindt de USV betreurenswaardig. “De EPP behoudt zich het recht voor om partijen uit te nodigen voor een gesprek, maar dan wel op een gepaste manier met behoud van respect voor leden van ons huis van afgevaardigden(DNA). De EPP kon op een andere locatie of tijdstip alleen de oppositie spreken.

Echter het uitsluiten van alleen de coalitie door de EPP, is discriminatoir en een belediging van ons huis van afgevaardigden en daarmee het volk van de Republiek Suriname. Immers de coalitie bestaat uit volksvertegenwoordigers die op een democratische manier gekozen zijn en een belangrijk deel van ons volk vertegenwoordigen.
In een democratische rechtstaat bestaat de scheiding der machten. De wetgevende macht staat los van de uitvoerende macht en dus los van de president van de Republiek Suriname.”

Verdeel en heers toegepast
De verklaring van de USV is getekend door voorzitter Asha Mungra en vervolgt met de woorden: “Verdeel en heers is een bekend middel dat sinds oudsher toegepast wordt om macht te verwerven. Dat onder het toeziend oog van onze oppositie, hun broeders/collega’s werden uitgesloten voor deelname is onbegrijpelijk.

De USV is van mening dat partijen lering moeten trekken uit de gebeurtenissen. “Wat dit betreft mogen ze lering trekken uit de saamhorigheid en solidariteit welke de ACP-landen hebben getoond om juist ons land te ondersteunen. Te bedenken dat dit voorval zich voordoet één dag na de viering van onze onafhankelijkheid met als hoogtepunt de onthulling van het borstbeeld van een grote nationalist en voorvechter van de verbroederingspolitiek. “

De verklaring van de USV eindigt met de woorden: “Eenheid maakt macht. Terwijl EU-parlementariërs Suriname trachtten te isoleren staan ze nu tegenover een sterke ACP machtsblok. De wet van Karma zal altijd blijven gelden. Wat gij zaait, zult gij oogsten.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May