Vredesbesprekingen Farc in Cuba verdaagd
30 Nov 2012, 06:00
foto
Hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering, Humberto de La Calle.


De Colombiaanse regering en de rebellen van de Farc hebben in Cuba de eerste fase van de vredesbesprekingen afgerond. De gesprekken beogen een eind te maken aan het vijf decennia durend conflict.

Hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering, Humberto de La Calle, zei dat de onderhandelingen “verlopen zoals verwacht.” De gesprekken worden op 5 december hervat.

De la Calle bevestigde dat het uiteindelijke doel van de gesprekken was om de linkse rebellen ertoe te bewegen hun gewapende strijd op te geven en deel te nemen aan de legale politiek. Beide partijen zijn overeengekomen om een webpagina op te zetten zodat het publiek voorstellen kan doen. De website is open voor suggesties tot 7 december.

Openbaar forum
Het zijn de eerste rechtstreekse onderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de rebellen in tien jaar. In zijn eerste commentaar sinds de gesprekken op 19 november begonnen in Havana, moedigde De la Calle Colombiaanse burgers aan om te komen met "nuttige en relevante voorstellen". "Meer dan toespraken, we willen concrete resultaten," voegde hij eraan toe.

De rebellen en de regering zijn ook overeengekomen om van 17 tot 19 december een openbaar forum in Bogota organiseren. De hoofdonderhandelaar van de regering blijft erbij dat de gesprekken moeten leiden tot " stabiele en duurzame vrede."

De onderhandelingen richten zich nu hoofdzakelijk op de kwestie van de landhervorming in Colombia, wat een belangrijke reden was voor de opstand die leidde tot de oprichting van de Farc (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) in de beginjaren 1960.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May