Krutu Paramacca: Scalians als milieuvervuilers moeten weg
30 Nov 2012, 00:00
foto
Kapitein Franklin Javende, een van de ruim 28 inners van goudopbrengsten in Pamacca, zegt dat indien de opbrengsten worden ingezameld lichtaggregaten gekocht kunnen worden voor de leerkrachten in dorpen die niet over elektriciteit beschikken. (Foto: Isaak Poetisi)


De scalians (pontons) die zorgen voor enorme vervuiling van de boven-Marowijnerivier in het bestuursressort Pamacca, moeten verwijderd worden. Dit is een besluit dat dinsdag unaniem genomen is tijdens een bijzondere libikrutu te Langatabbetje, de residentie van de Pamacca granman Samuel Forster.

De Paramaccaners willen zich opwerken uit de achterstandspositie waarin zij en hun stamgebied momenteel verkeren. Diverse geledingen binnen deze stam hebben onomwonden aangegeven zich te willen inzetten om hun woongebied verder te ontwikkelen.
Gebrekkige elektriciteit, slechte onderwijssituatie, veiligheid die te wensen overlaat, geen optimale volksgezondheid en slechte onderlinge communicatie zijn zaken, die de bewoners als obstakels zien voor de ontwikkeling van hun woongemeenschappen. Deze issues zijn besproken en er zijn oplossingsmodellen aangedragen.

Hand in eigen boezem steken
"We moeten niet schromen om daarbij onze hand in eigen boezem te steken", zegt kapitein Petres, 'Dada' Akodo (70) van het dorp Pakiratabiki. Zijn bezorgdheid wordt gedeeld door de aanwezigen. De bijeenkomst onderkent dat als gevolg van de vervaging van normen en waarden het sociaal leven onder druk komt te staan.
Het bijzondere karakter van deze krutu ligt in het feit dat niet de granman, maar districtscommissaris Mavrick Boejoekoe voor de eerste maal in de historie van deze stam, deze bijeenkomst heeft georganiseerd. Deze daad wordt ook geprezen door de aanwezige dignitarissen. Granman Samuel Forster kon vanwege ziekte de bijeenkomst niet bijwonen.

"De bedoeling was om een eerste aanzet te geven om op structurele wijze van gedachten te wisselen met het traditionele gezag en de bewoners", zegt Boejoekoe. Hij hield zijn gehoor voor dat het wenselijk is periodiek deze krutu te houden, ook als moment van evaluatie, waarbij participatie van belang is.
"We gaan het bestuursressort Pamacca eensgezind tot ontwikkelingen brengen en daartoe dient een ieder een concrete bijdrage te leveren", zegt Boejoekoe.

Samenwerken
Volgens de nieuwe benadering van de regering zal de beoogde ontwikkeling niet alleen een zaak zijn van de dc en de Paramaccaners", benadrukt Boejoekoe. "Er zal gewerkt worden met iedere Surinamer die een wezenlijke bijdrage wil leveren", stelt hij tegenover Starnieuws. Hij wijst er op dat ontwikkelingen binnen Pamacca niet los gezien moet worden van identieke problemen in andere stamgebieden. "De problematiek van de scalians moeten samen met de Aucaanse stam worden aangepakt", vindt Boejoekoe.

Johannes Tojo, voorzitter van de regionale organisatie Ana Makandi, tevens verbonden aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO), borduurt hierop verder. Hij wijst op het belang van burgerparticipatie binnen de volksvertegenwoordigende organen in verband met het decentralisatieproces. "Als er niet geparticipeerd wordt, zullen uw behoeften niet opgenomen worden in het districtsplan", houdt Tojo de dorpelingen voor.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May