BvL en Fols willen 10% verhoging salaris én 10% toelage
29 Nov 2012, 08:00
foto
Leerkrachten moeten zich continu scholen om hun vak bij te kunnen houden.


De Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) willen positieverbetering van de leerkrachten. Zij kunnen meegaan met de 10% salarisverhoging voor de ambtenaren, maar willen ook 10% verhoging van de toelage 'partiële onkostenvergoeding voor permanente educatie'.

Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken heeft de raad van ministers geïnformeerd over de onderhandeling met de onderwijsbonden. De vorige week zaterdag zijn het Onderhandelingsorgaan van de overheid en de onderwijsbonden niet tot een vergelijk gekomen. Aangezien het Onderhandelingsorgaan, onder leiding van Sonny Kertoidjojo, geen mandaat had om deze verhoging toe te zeggen, zijn partijen in gemoedelijke sfeer uit elkaar gegaan. Afgesproken is dat weer met vicepresident Robert Ameerali en Moestadja om de tafel wordt gezeten.

Nog geen uitnodiging
Starnieuws verneemt dat de onderwijsbonden nog niets gehoord hebben van het Onderhandelingsorgaan of de regering. Voor vrijdag zijn de leerkrachten tijdens schooltijd, om 10.30 uur, opgeroepen voor een vergadering. De onderwijsbonden willen deze kwestie voorleggen aan hun leden. De BvL en FOLS stellen dat leerkrachten zich continu moeten scholen om hun vak bij te houden. Daarvoor hebben zij een gedeeltelijke vergoeding nodig. Deze toelage werd in 2008 ingesteld.

Aanvankelijk wilden de BvL en de FOLS een loonsverhoging van 15% en verhoging van de toelage met 5%. Nadat 10% salarisverhoging werd overeengekomen, vroegen de bonden 10% verhoging van de toelage. Nu is de toelage 8% voor het basisonderwijs, 7% voor de bovenbouw en 6% op directieniveau (VOS). Al deze toelagen moeten volgens de onderwijsbonden met 10% omhoog. De regering wil over deze kwestie in een later stadium praten. De onderwijsbonden willen nu goedkeuring voor het salaris en de positieverbetering van de leerkrachten. De ledenvergadering zal vrijdag bepalen hoe verder te handelen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May