Gahler: Nederland moet archieven jaren tachtig prijsgeven
28 Nov 2012, 18:20
foto
Michael Gahler


De Europese parlementariër Michael Gahler heeft zo juist op de ACP-EU vergadering in Paramaribo, een statement gegeven met krachtige duidelijke boodschappen voor zowel de Nederlandse en Surinaamse regering, de regeercoalitie van president Desi Bouterse als de oppositie. De rode lijn van zijn verklaring is dat alle partijen er baat bij hebben dat de relatie met Suriname wordt hersteld, de rechtsstaat wordt gerespecteerd, interne politieke spanningen worden opgeheven en vooral ook dat Nederland de archieven van de jaren tachtig ter beschikking stelt waardoor echte waarheidsvinding over die periode recht kan worden gedaan.

Gahler heeft zijn verklaring gebaseerd op waarnemingen voor zijn komst naar Suriname. De gesprekken met zowel de oppositie als coalitie en de vele sentimenten die er in Suriname zijn. “Ik ben een Europese waarnemer en wil een brugfunctie hebben. Het heeft geen enkele zin dat deze relaties verstoord blijven”, zegt hij. Zijn verklaring kwam meteen na een presentatie van minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken. Hij heeft een voor de conferentiegangers indrukwekkende lezing gegeven over hoe de Surinaamse samenleving met al haar verschillende etnische groepen zich staande weet te houden.

In gesprek met journalisten na zijn verklaring zegt Gahler dat hij goed op de hoogte is van wat zich in Suriname afspeelt. Hij heeft op de conferentie ook kunnen waarnemen dat er binnen de ACP gevoelens leven alsof de relatie ACP- EU wordt ervaren als een voortzetting van de koloniale relaties van vroeger. Hij wil benadrukken dat dit geenszins het geval is.

Gahler is een Duitse europarlementariër van de Christen Democratische partij in zijn land. Binnen de ACP-EU relatie is hij de hoofdcoördinator voor internationale relaties.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May