Oppositie informeert over democratie en rechtsstaat
26 Nov 2012, 18:00
foto
De oppositieleden die de vergadering met de europarlementariërs bijwoonden. Op de foto is Carl Breeveld van Doe niet te zien.


De parlementaire oppositie, Nieuw Front, Doe en Bep hebben vandaag de europarlementariërs geïnformeerd over de stand van de rechtsstaat en de democratie in Suriname. De europarlementariërs hadden de oppositieleden hiertoe voor een speciale vergadering uitgenodigd.

Het gesprek concentreerde zich rondom de aangenomen Amnestiewet in april. De oppositie heeft hoofdzakelijk aangeven dat deze wet een verstoring is van de rechtsorde in het land en met name het 8-decemberstrafproces waarin president Desi Bouterse de hoofdverdachte is. De oppositie heeft gezegd dat zij ontevreden is met hoe het zogenaamd artikel 8 dialoog, ook naar aanleiding van de Amnestiewet is verlopen. Van de Europese delegatie kreeg zij te horen dat die kwestie nog niet is afgehandeld en dat er in 2013 wederom een politieke dialoog zal plaatsvinden.

De europarlementariërs bestaande uit onder andere Ria Oomen van Nederland en Michael Gahler van Duitsland ontkennen dat deze gesprekken iets te maken hebben met de relatie Suriname-Nederland. Gahler die het gesprek met de oppositie heeft geleid, zegt dat deze gesprekken regulier zijn die overal ter wereld worden gevoerd. Europa zal in zijn relatie met landen deze gesprekken blijven voeren. “Wij stellen er prijs op dat de landen een rechte democratische lijn volgen”, stelt Gahler.

Misverstand
Het is geen incident dat de coalitieleden niet bij deze speciale bijeenkomst aanwezig mochten zijn. Volgens Oomen zijn de oppositieleden uitgenodigd en niet de coalitieleden. Dat in de uitnodiging stond dat ook vaste ACP-vertegenwoordigers van Suriname erbij mochten zijn, is een misverstand. Oomen heeft de coalitieleden laten weten dat het gesprek alleen met de oppositie zou plaatsvinden.

Maandagavond heeft er al een gesprek plaatsgevonden met zowel de oppositie en de coalitie, meldt Oomen. Over dat gesprek heeft zij geen details vrijgegeven.
Gahler zegt dat nu niet gezegd kan worden als er naar aanleiding van de gesprekken er aanbevelingen komen over en naar de Surinaamse regering toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May