Ongekende rust op Onafhankelijkheidsplein
25 Nov 2012, 18:00
foto
Kinderen proberen een speeltje te winnen bij een kermistent in de Palmentuin. (Foto: Leroy Troon)


Het middaguur op Srefidensi-dag is aangebroken en de rust heerst op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Onder de wapperende vlaggen op het plein wachten twee ruiters met hun paarden op klanten, terwijl twee collega’s al toeristen rondbrengen. Vanaf het Fort Zeelandia complex tot aan De Mirandastraat staan ongeveer 20 verkoopstands opgesteld. De lage bewolking versterkt de rust.

De Palmentuin geeft een ander aanblik. Vanaf de ingang aan de Kleine Waterstraat lokt de luide muziek de bezoekers. Rust en stilte hebben hier geen kans. Het is lunchtijd, dus hebben de horecastands het druk. Ongeveer 400 bezoekers, bestaande uit een mengelmoes van tieners, jonge koppels tot gezinnen, hebben ook aandacht voor verschillende culturele optredens, dans en muziek. De kinderen rennen, klimmen en schommelen in de speeltuin, maar hebben ook interesse in de kermisachtige tenten, waar met een beetje geluk een leuk speeltje te winnen is.

Allemaal Surinamers
Frank Grunberg is ook komen wandelen in de Palmentuin. Hij vindt het goed dat er activiteiten zijn in de Palmentuin, “want je moet wel een uitje hebben voor die mensen in de stad natuurlijk. Het is niet zo druk als vorige jaren, maar het is wel leuk dat ze hier wat tentjes hebben opgezet”.

Grunberg vindt dat Srefidensi een nationaal feest is en vindt het niet erg dat het vandaag in Nickerie wordt gehouden. “We zijn allemaal Surinamers en we moeten er allemaal van kunnen genieten. Het is elk jaar hier gehouden op het Onafhankelijkheidsplein. Die anderen moeten ook een kans krijgen. Niet iedereen kan naar de stad komen. Maar ik denk wel dat ze het misschien om de twee jaar hier moeten houden want het moet niet zo zijn dat het blijvend naar het district gaat. Tenslotte is de hoofdstad Paramaribo.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May