Lokatie nooit discussiepunt voor ACP-landen
24 Nov 2012, 22:00
foto


Het houden van de ACP-EU-vergadering in Paramaribo was voor de parlementariërs van de ACP nooit een discussiepunt. “Integendeel, waren wij resoluut in ons standpunt dat de meeting in Suriname gehouden moest worden en nergens anders. We zouden nooit een lid van dit blok laten vallen ten koste van de Europese Unie. Dat is een wezenlijk kenmerk van de solidariteit binnen de ACP”, zei ACP- Co-president Musikari Kombo, vandaag bij de officiële opening van de 30ste vergadering van het ACP-blok.

Kombo, president Donald Ramotar van Guyana en ACP-secretaris-generaal Mohamed Chambas vonden het nodig te benadrukken dat de positie van president Desi Bouterse als democratisch gekozen president moet worden gerespecteerd. Kombo vindt overigens dat de boycot van sommige Europese parlementariërs getuigt van het geen respect hebben voor regionale instituten in de regio. Dit omdat toen de locatie van de vergadering ter discussie was, Suriname voorzitter was van de Caricom. “We hebben de Caribische regio toen gevraagd een land aan te wijzen en ze gaven ons Suriname”, zegt Kombo.

Belangrijke boodschap
Na de officiële opening zeiden Kombo en Chambas, beiden van de Afrikaanse regio, dat de Europarlementariërs eigenlijk enorm veel hebben gemist. “It’s their loss”, zei Chambas. In zijn speech zei hij dat Suriname een belangrijke boodschap heeft voor de wereld. Dit is een land waar zoveel etnische culturen met zoveel verschillende talen vredelievend met elkaar wonen. Volgens ACP-landen is het gelet op wat zich nu in de wereld afspeelt ondenkbaar dat een synagoge en een moskee praktisch op een terrein naast elkaar staan.
Voor de ACP-landen gaat het op de meeting om veel meer dan alleen discussiëren over vraagstukken die te maken hebben met hun relatie met Europa.

De ACP-secretaris-generaal, de co-president van dit blok, Bouterse en Ramautar hebben de ACP- parlementariërs uit 79 staten, vooral opgeroepen tot een eenheid binnen ACP, regionale integratie en het creëren van onderlinge bilaterale samenwerkingen maar vooral ACP-blokvorming. Chambas en Kombo benadrukken dat de ACP niet oproept tot het vormen van een front tegen Europa, maar een front voor zichzelf. Europa is overigens niet het enig alternatief voor de ACP. Er wordt gesproken omdat er een samenwerkingsprotocol is. Partnerschap is echter wel het uitgangspunt van de ACP.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May