Suriname zal EPA niet ratificeren
24 Nov 2012, 15:30
foto
Secretaris-generaal van de ACP, Mohamed Chambas, (l) met co-president van het ACP-parlement, Musikari Kombo, tijdens een persconferentie. (Foto: Wilfred Leeuwin)


Suriname zal net als heel wat landen binnen het Afrikaans, Caribisch en Pacifisch (ACP) blok, de Economische partnerschap overeenkomst (EPA) met Europa niet ratificeren. President Desi Bouterse heeft dat vandaag in gesprek met journalisten gezegd. Bouterse, maar ook andere ACP-leiders, willen een meer onafhankelijke positie afdwingen van de Europese Unie.

De ACP-landen hadden de definitieve ondertekening en ratificering van de EPA al in 2007 rond moeten hebben. Het laatste voorstel van Europa om in 2014 uiteindelijk te tekenen, is opnieuw verworpen. De ACP-landen stellen voor om de datum te verschuiven tot uiterlijk 1 januari 2016. “Wij gaan in elk geval voorlopig niet ratificeren, omdat het ons teveel afhankelijk maakt en ik vind dat je op een gegeven moment toch wel baas in eigen huis moet zijn”, zegt Bouterse.

In een persconferentie die is gehouden door de secretaris-generaal Mohamed Chambas en de co-president van het ACP-parlement, Musikari Kombo, is aangegeven dat de ACP-landen in december tijdens het staatshoofdenvergadering gemeenschappelijke standpunten zullen innemen over de economische samenwerking met Europa. De beide ACP-leiders wijzen er vooral op dat het partnerschap voor hen het sleutelwoord is. Van het Caribisch deel van de ACP hebben de meeste Caribische landen de EPA al getekend en ook geratificeerd. Guyana die eerder ook al had getekend, is daarop teruggekomen. Suriname heeft de EPA deels getekend en niet geratificeerd.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May