Bouterse roept op tot meer geloof in eigen kunnen ACP
24 Nov 2012, 12:15
foto
President Desi Bouterse en zijn Guyanese ambtgenoot Donald Ramotar vandaag aan het begin van de aCP-vergadering.


President Desi Bouterse heeft vandaag tijdens de opening van de 30-ste vergadering van ACP-landen opgeroepen meer geloof te hebben in eigen kunnen. Bouterse heeft aangegeven dat de ACP-vergadering in Paramaribo een goed voorbeeld is van een grote eenheid die meer potentie in zich draagt. Volgens de president staat het ACP-blok op een kruispunt en kan makkelijk het voortbestaan van deze groep landen, allemaal ex-koloniën van Europese landen, in gevaar komen.

Bouterse legde de nadruk op dat het leiderschap in ACP standvastig moet zijn. “Hierover en over heel wat meer hebben we straks in december veel te bespreken”, zei hij verwijzend naar de ACP-staatshoofden vergadering die volgende maand wordt gehouden in Equatoriaal-Guinea. De president zegt dat daar gesproken zal worden over het oprichten van een ACP- financieringsinstituut, een soort ontwikkelingsbank voor het ACP-blok. “Dat zou voor ons een strategische positie zijn om onze eigen ontwikkeling zelf ter hand te nemen”, zei het staatshoofd.

Impact cultuur
Even daarvoor heeft secretaris-generaal Mohamed Chambas, de vergadering duidelijk gemaakt dat de ACP vooral niet gezien moet worden als een blok van ex-koloniën zonder toekomst en daarom op de agenda van Europa is geplaatst. Ook de Guyanese president Donald Ramotar sprak dezelfde taal als Bouterse en riep op de eenheid in ACP te versterken en samenwerking uit te diepen.

Bouterse vroeg op de opening extra aandacht voor de impact die cultuur kan hebben op eenheid. Hij wees er op dat de ACP daar vol van zit. Hij nodigde alle ACP-lid landen uit aanwezig te zijn bij de Carifesta viering het volgende jaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May