Record aantal politieambtenaren geïnstalleerd
24 Nov 2012, 01:00
foto
PG Soebhas Punwasi bezig met de beëdiging van de rekruten tot politieambtenaar. (Foto: Raoul Lith)


Voor het eerst in de geschiedenis van het politiekorps zijn meer dan 300 rekruten tegelijk beëdigd als politieambtenaar. De plechtigheid werd vrijdag verricht door de procureur generaal (pg) Soebhas Punwasi in het Politie Opleidingscentrum. Iedere politieambtenaar moet volgens de pg de eedsformule in het hart dragen, want “daar staat in grote lijnen hoe u uw werk als politieman moet doen". De politie is volgens hem een pion in de handhaving en versterking van de rechtsstaat.

“U gaat toetreden tot het Korps Politie Suriname; niet alles in de organisatie is koek en ei, maar die zaken zullen zeker worden aangepakt", zei korpschef Humphrey Tjin Liep Shie. Hij legde aan de nieuwe leden ook uit het belang van integriteit en klantvriendelijkheid. Tjin Liep Shie vertelde dat er een heel lang traject hieraan vooraf is gegaan en dat het KPS een enorm personeelstekort heeft. Vooral de leefbaarheid en veiligheid behoeven volgens hem dringende aanpak.

Mutatiebeleid
Ook minister Edward Belfort van Justitie en Politie stond stil bij het tekort aan medewerkers en de belangrijke stap die genomen is om dit terug te dringen. De minister sprak ook over het muteren van medewerkers en verdelen van rekruten over het Surinaamse grondgebied. Volgens hem is het niet goed voor de gemeenschap en de organisatie als een medewerker te lang op één plek werkt. Op deze manier krijgen politieambtenaren direct de kans om het land te verkennen en om op meerdere plaatsen te dienen. Agenten die te lang op een post zijn, kunnen volgens Belfort vaak niet meer correct optreden.

De voorzitter van de 93 jaar oude politiebond, Robby Ramjiawan, verwelkomde de politieambtenaren vol trots. “Deze bond gaat nog steeds door als een van de sterkste bonden bij de overheid. De sterkte van de bond komt door het lidmaatschap van u allen, politie ambtenaren”, zei hij. Ramjiawan waarschuwde de aspiranten om op te passen voor vrienden die mooie dingen bezitten. “Laat je niet verleiden, als u in financiële nood verkeert. Kom praten met bestuursleden van de bond, maak contact met mij”, zei de voorzitter. “Eerlijkheid zal de rode draad moeten zijn in uw loopbaan als politiefunctionaris.”

Decentralisatie
Twee lichtingen van meer dan 300 nieuwe politieambtenaren zijn geinstalleerd, onder wie 159 rekruten tot aspirant agent van politie en 160 die nu buitengewoon agent van politie zijn. Volgend jaar zal er nog een grotere lichting worden klaargestoomd en ligt het, volgens de korpschef, in de bedoeling ook de opleiding van agenten te decentraliseren naar Nickerie en Marowijne.

Tjin Liep Shie wenste de ambtenaren succes toe en gaf aan 100% vertrouwen te hebben in hen. “Als dat vermindert zal het aan uw eigen gedrag liggen. Zorgt u voor goede prestaties vanaf dag één, zodat je geen credit verliest, anders staat de deur heel dichtbij. We gaan u goed opvangen en opleiden en samen mooie dingen voor Suriname neerzetten.” beloofde de korpschef.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May