Commewijners staan bloed af in eigen district
24 Nov 2012, 02:00
foto
Een van de kandidaat-bloeddonors van Commewijne.


Meer dan 35 personen waren door de Nationale Bloedbank uitgenodigd om zich aan te melden bij het nierdialysecentrum Diapura voor het afstaan van bloed. Van dit aantal behoort 20 reeds tot de vaste bloeddonoren van de Bloedbank. Zij mochten voor de eerste keer bloed afstaan op een locatie zo dicht bij huis. Voorheen moesten zij aan de Rode Kruislaan wezen voor bloedafname.

Tot degenen die waren uitgenodigd, behoorden ook personen die zich eerder hadden opgegeven als bloeddonor. Van hen werd donderdag een buisje bloed afgenomen, dat op geschiktheid wordt getest. Afhankelijk hiervan wordt besloten of zij al dan niet bloeddonor kunnen worden. Op 4 juli dit jaar had de Bloedbank een presentatie verzorgd bij Diapura om bewoners van Commewijne te interesseren bloeddonor te worden.

Tekort aan bloed
Aanwezigen hebben zich op die dag opgegeven als kandidaat-bloeddonor. Ook medewerkers van Diapura hebben zich als bloeddonoren opgegeven. Thelma Vreden, Operations manager van het nierdialysecentrum, legt uit: “We ervaren van heel dichtbij hoe ernstig het is als je lange tijd moet wachten op bloed voor transfusie. Dialysepatiënten hebben namelijk vaak te kampen met bloedarmoede. Voor hen moet bloed worden aangevraagd bij één van de ziekenhuizen. In de praktijk merken we echter dat er nog een tekort is aan bloed, omdat we regelmatig niet direct over het benodigde bloed kunnen beschikken. Zo is het idee ontstaan om na te gaan hoe Diapura een bijdrage zou kunnen leveren om dit tekort te verminderen.”

In eerste instantie werd aan dialysepatiënten van Diapura gevraagd of zij familieleden hadden die bloeddonor zouden willen worden. De mensen zijn bewust gemaakt van het belang van bloeddonaties. In de daaropvolgende fase maakte Vreden contact met de Nationale Bloedbank. Voorgesteld werd om samen te werken bij het werven van bloeddonoren in Commewijne. Aangezien Diapura in Commewijne is gevestigd en de ruimten ter beschikking stelde voor het afnemen van bloed, was de beslissing gauw genomen. Meriam Dompig gaat als Coördinator Bloedinzameling van de Nationale Bloedbank naar de buitenplaatsen voor het inzamelen van bloed. Zij is heel blij met het initiatief van Diapura om niet alleen te helpen bloeddonoren te werven, maar ook een locatie ter beschikking te stellen voor de bloedafname. “De donoren die al regelmatig bloed geven, zijn donderdag voor het eerst in de gelegenheid gesteld om dicht bij huis bloed af te staan.”

Bewustwordingscampagne
De bedoeling is dat Diapura tot een vaste afnamelocatie wordt gemaakt, maar dat hangt af van de animo van de mensen in de buurt. Als er te weinig donoren zijn, is het namelijk niet rendabel. “Als je 20 mensen op de lijst hebt, wil dat nog niet zeggen dat alle 20 mensen bloeddonor kunnen worden. Om de één of andere reden kunnen mensen uitvallen. En als je naar buiten gaat om bloed in te zamelen, moet het wel rendabel zijn,” legt Dompig uit. Daarom zal de komende tijd worden gewerkt aan het motiveren van Commewijners om bloeddonor te worden.

Jozefien Wirjadi, die al ruim 8 jaar bloeddonor is, moedigt mensen aan zich aan te melden: “Sommige mensen vinden het misschien een eng idee om bloed af te staan. Misschien vinden ze de naalden eng, maar als zelf op het ziekbed liggen, zullen ze beseffen dat het niet uitmaakt wat voor naalden er allemaal zijn. als je ziek bent, wil je beter worden. En daar kun je bloed voor nodig hebben. Vandaag is het bloed voor iemand anders, morgen kan ‘t voor jou zijn.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May