VHP: Wanbeleid doet stabiliteit teniet
24 Nov 2012, 20:15
foto


In de afgelopen 37 jaar heeft Suriname veel dieptepunten gekend, “maar gelukkig hebben we in de periode 2000-2010 stabiliteit gehad. Helaas moeten we constateren dat die stabiliteit teniet wordt gedaan door wanbeleid.” De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) eist van de regering dat deze de toekomst en de belangen van de Surinaamse natie veiligstellen.

Dat dient de regering te doen door toekomstgerichte visie te ontwikkelen, gebaseerd op optimale en duurzame benutting van beschikbare natuurlijke en menselijke hulpbronnen, luidt de boodschap van de VHP aan de vooravond van de viering van 37 jaar staatkundige onafhankelijkheid.

Het land staat voor grote uitdagingen; politiek, moreel, ethisch, etnisch doorbrekend en verdeeldheid eliminerend zonder daarbij concessies te doen aan de rechtsstaat gedachte en de democratische principes. “Onze democratie wankelt,” constateert de VHP. Dat zou volgens de partij komen door inmenging van het parlement in de rechterlijke macht en het bespreken van dit instituut in het openbaar door de president. Voorts heeft de democratie een flinke deuk gekregen nadat het parlement de Amnestiewet heeft aangenomen.

Verhogen veiligheid
De wereld van vandaag is fundamenteel veranderd, zegt de oranje partij. “De politieke, economische en sociale contouren van de wereld waarin wij vandaag leven en die aan het globaliseren is, zijn anders dan 37 jaren geleden. Suriname wordt heden ten dage geconfronteerd met nieuwe uitdagingen.” Ze somt op: energieschaarste, armoede, criminaliteit, onveiligheid, klimaatveranderingen, financieel- economische instabiliteit en dreigingen binnen de volksgezondheid.

De regering moet bijzondere aandacht moet geven aan het verhogen van de veiligheid in de samenleving en het veiligheidsgevoel onder de burgers. Zinloos geweld en onvrede, onveiligheid, agressie onder het volk, aanhoudende normvervaging en moreel verval moeten worden verbannen, vervolgt de VHP haar boodschap. Zij eist onmiddellijk maatregelen tegen de steeds toenemende verruwing en toename van criminaliteit, georganiseerd en ongeorganiseerd. “Het is genoegzaam bekend dat de georganiseerde misdaad de soevereiniteit van een land ernstig in gevaar kan brengen.”

Uitblijven sociaal contract
De regering wordt ook op de vingers getikt voor het uitblijven van het beloofde sociaal contract. Structurele maatregelen om de noden van de burgers blijven uit, er wordt niet adequaat gereageerd op actuele sociaal maatschappelijke vraagstukken en worden verschillende vraagstukken die spelen in de samenleving niet aangepakt.

“We moeten ons beleid als klein land veel meer coördineren met de regionale gemeenschap en op basis van multilateralisme,” voegt de VHP er aan toe. Het diasporabeleid moet volgens haar pragmatisch worden ontwikkeld in samenwerking met de diasporasamenleving in het buitenland. De VHP vindt dat met name de diasporasamenleving in Nederland actief betrokken moet worden bij de ontwikkelingen in Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May