'Rechten vrouwen moeten worden gerespecteerd'
24 Nov 2012, 06:00
foto


Vrouwen zijn de baas over hun eigen lichaam en leven. Hun rechten moeten gerespecteerd worden. Geweld tegen vrouwen en meisjes heeft geen plaats in een samenleving. Tegen deze achtergrond zegt de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) dat de commissie Huiselijk Geweld met de nodige regelgeving zeker ervoor moet zorgen dat de plegers van geweld niet straffeloos uit gaan.

“De straffeloosheid van daders moet niet langer worden getolereerd. Gezamenlijk dienen we te werken aan een stabiele Surinaamse leefgemeenschap en aan de uitbanning van geweld, in het bijzonder geweld tegen de vrouw,” zegt de VHP.

Morgen, 25 november, wordt de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen herdacht. Verkrachting, moord, gedwongen seks en huiselijk geweld zijn vormen van geweld die heel vaak voorkomen. Ook in Suriname is er een toename van geweld tegen vrouwen te bespeuren. “Het is tijd om het geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen,” stelt de politieke partij. Zij roept een ieder, de regering, organisaties, het maatschappelijke middenveld, individuen en bedrijven op, om de verantwoordelijkheid te nemen voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Regelgeving Huiselijk Geweld
VHP-voorzitter en ex-minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, heeft in zijn ministersperiode regelgeving ontwikkeld waaronder de wet op Huiselijk Geweld en de pas goedgekeurde Wet op het Belagen. Ook zijn wetten aangepast die te maken hebben met zedenmisdrijven, is er een Bureau Slachtofferzorg ingesteld en is er gezorgd voor opvang van slachtoffers van huiselijk geweld. De ontwerpwet voor bestrijding van huiselijk geweld was ook ingediend bij de regering.

In het wetsontwerp worden verschillende vormen van huiselijk geweld strafbaar gesteld, waaronder fysiek geweld, psychisch geweld, het belagen en financieel geweld. Als een man een vrouw bijvoorbeeld in een huurhuis achterlaat en de huur niet betaald, valt dat onder financieel geweld. Santokhi, die veel werk heeft verzet om het geweld tegen vrouwen en meisjes uit te bannen, zegt dat de regering zich moet inzetten om deze vormen van geweld uit te bannen, “zodat de generatie na ons kan zeggen dat wij een eind hebben gemaakt aan deze laffe misdaad tegen de helft van de mensen op aarde.”

Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem en is een grote mensenrechtenschending waarbij levens worden kapotgemaakt. Gemeenschappen verzieken en vrouwen worden beperkt in hun vooruitgang en ontwikkeling. Door het geweld tegen hen kunnen ze hun economische, sociale, culturele en politiek rechten niet volwaardig uitoefenen. “Het is treurig dat in alle maatschappijen, in meerdere of mindere mate, vrouwen en meisjes te lijden hebben van lichamelijke, seksuele en psychologische mishandeling, ongeacht inkomensniveau, klasse of cultuur”, zegt de VHP.

De Verenigde Naties heeft 25 november uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen ter herdenking van de brute moord op drie politieke activisten in de Dominicaanse Republiek in 1960.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May