DNA en UNDP benadrukken belangrijk sterke parlementen
23 Nov 2012, 18:30
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft het capaciteitsversterkingsprogramma van het parlement besproken. (Foto: Wilfred Leeuwin)


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, UNDP-vertegenwoordiger in Suriname, Thomas Gittens, en de speciale vertegenwoordiger van de UNDP-internationaal, Diane Sheinberg, hebben vandaag tijdens de 30ste vergadering van de ACP-landen gewezen op de belangrijkheid van sterke parlementen in de wereld. Geerlings-Simons was de hoofdspreker tijdens deze sessie. Ze heeft in een presentatie gesproken over het proces van capaciteit- en institutionele versterking die De Nationale Assemblee sinds 2010 in een programma heeft uitgezet.

Geerlings-Simons wees er op dat het voor haar als voorzitter belangrijk is geweest dat alle 51 leden van het college niet alleen hebben ingezien dat om het parlementair werk goed te kunnen doen, zij aan kennisverrijking –over maatschappelijke vraagstukken- moeten doen, maar dat zij zich ook moeten trainen in belangrijke vraagstukken waarover het parlement in discussie gaat met de regering. “En het heeft gewerkt en vruchten afgeworpen, want in de discussie met de regering wordt gebruik gemaakt van de opgedane kennis en vaardigheden.”

Cruciale functie parlementen
Het capaciteit versterkingsprogramma van de Nationale Assemblee wordt volledig ondersteund door de regering, ook met een budget, terwijl de UNDP zich heeft gecommitteerd aan het programma. Jaarlijks komt de UNDP in met US$ 50.000 en technische assistentie. Gittens is enorm verheugd over het project en de samenwerking. “Parlementen hebben een cruciale en bepalende functie te vervullen in het nastreven van duurzame ontwikkelingen en processen van gemeenschappen.”

Sheinberg die via Skype, eveneens het belang van sterke en goed functionerende volksvertegenwoordigende lichamen onderstreepte, zegt dat de UNDP wereldwijd met 70 landen een soortgelijke programma heeft als dat met het Surinaams parlement. Zij heeft gewezen op de verantwoordelijkheid van parlementen die in feite de verantwoordelijkheid hebben de democratische belevenis van gemeenschappen tot uiting te laten komen.

Na de inleidingen van Geerlings-Simons en de UNDP, hebben de deelnemers aan deze ACP-conferentie zich in een interactie van vragen en discussie laten informeren over het programma. Er is bovendien gesproken over de effecten daarvan op zowel de volksvertegenwoordiging, overheden en gemeenschappen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May