Dag 1 zet toon toekomstige relatie ACP met Europa
23 Nov 2012, 08:00
foto


De relatie en samenwerking tussen enerzijds de Afrikaanse, Caribische en Pacifische landen (ACP) en aan de andere kant Europa moet na meer dan 40 jaar een andere koers opgaan. Meer zeggenschap, betere en evenredige toegang tot de Europese markt, maar vooral ook afkomen van een zekere mate van afhankelijkheid, roepen de ACP landen op hun 30ste bijeenkomst in Suriname.

Aan het eind van de eerste vergaderdag gisteren is tijdens een persbriefing beklemtoond dat niet alleen de ACP-landen Europa nodig hebben in deze relatie, maar dat het gaat om een partnerschap waar beide partijen evenveel belang bij hebben.

Beide partijen willen het beste uit deze relatie en ook wij leggen een druk op Europa om betere onderhandelingen en verwijzen we gaarne naar het Cotonou- akkoord waar de basis is gelegd voor deze parnerschap”, zegt Mohamed Abdallahi Guilaye. Hij is waarnemend voorzitter van de economische commissie van de ACP-landen tijdens de briefing. Veel van de ACP- conferentiegangers vinden dat vanuit Europa de samenwerking teveel wordt vertaald in het tekenen van de Economisch Partnerschap overeenkomst (EPA).

Argumenten Europa
“Als het aan Europa lag hadden wij (ACP) dit akkoord al in 2007 moeten tekenen”, zegt Guilaye. De ondertekening van de EPA is nu al twee keer verschoven. Tijdens de laatste gemeenschappelijke vergadering in Brussel vorig jaar hebben de ACP-landen nogmaals om uitstel gevraagd tot 1 januari 2016.

Maar net als de ACP-staten heeft ook Europa zijn kritische en soms steekhoudende argumenten ten opzichte van zijn ACP-partners. Zo zijn er als het om de internationale handel gaat strenge regels vanuit de Wereldhandelsorganisatie, terwijl Europa er ook nog prat op gaat dat hij de gelden op tafel legt voor het Europees ontwikkelingsfonds.”Maar Europa heeft ons toch nodig”, volharden de ACP-leiders. “Ze hebben onze natuurlijke hulpbronnen nodig en wij hun technologie en fondsen. Het is een partnerschap”, benadrukt Guilaye. Volgens hem is er geen sprake van een controverse en hebben beide partijen er belang bij in dialoog goede afspraken te maken voor hoe de ACP-EU-relatie er na 2020 moet uitzien.

Extra gestalte
DE ACP-meeting in Suriname is een voorloper op de jointmeeting (ACP en EU) die op 24 november begint. Guilaye zegt dat op de ACP-meeting er vooral geen taboesfeer heerst. “Elk een van ons is hier om te zeggen wat we te zeggen hebben en daarvan zal in de gezamenlijk vergadering met Europa verslag over worden gedaan.” Beide vergaderingen die samen acht dagen duren zijn op het niveau van ACP-EU-parlementen.

Dat de ACP vast van plan is een andere koers op te gaan in de relatie zal extra gestalte krijgen wanneer in december dit jaar in Equatoriaal Guinee (Afrika) op staatshoofdenniveau de ACP in een speciale conferentie standpunten en beslissingen zal nemen over de relatie met Europa. Met name vanuit Afrika wordt hard geroepen om een ACP-economisch blok als tegenwicht voor Europa in de ACP-EU-relatie.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May