Krishnadath: Schrijvers dragen bij tot nationalisme
23 Nov 2012, 10:00
foto
Ismene Krishnadath


Ismene Krishnadath, voorzitter van Schrijversgroep '77, zal op een lezing de invloed van schrijvers op het maatschappelijk denken in Suriname vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw tot heden belichten.
Vandaag de dag is volgens haar het nationalisme duidelijk aanwezig in het collectieve denken van Surinamers, ook bij de jongere generatie. Schrijvers hebben hier zeker een bijdrage aan geleverd.

De stroming schrijvers die vanaf de dertiger jaren in beeld is, kan geplaatst worden in een nationalistische traditie. Hieronder vallen natuurlijk Trefossa en Dobru, maar ook de meest populaire schrijvers onder jongeren van dit moment, met name Cynthia Mc Leod, Gerrit Barron en Rappa.

"In mijn lezing zal ik aantonen dat nationalistische producten van schrijvers een plaats hebben gevonden in het collectieve bewustzijn van de hedendaagse Surinamer. Ook ga ik in op de relatie met politiek beleid en politieke ontwikkelingen. In deze analyse wordt ook de politiek-maatschappelijke positie van Schrijversgroep ’77 meegenomen", deelt Krishnadath mee.

Na de lezing zullen Rappa, Gerrit Barron en Cynthia Abrahams een reactie geven. Rappa en Barron behoren tot de meest populaire schrijvers van dit moment. Cynthia Abrahams is literatuurwetenschapper. Zij promoveerde op het leven en werk van Dobru.

De lezing wordt woensdag 28 november om 20.00 uur gehouden in Tori Oso en is voor eenieder toegankelijk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May