ACP wil duidelijkheid over artikel 8 Cotonou-verdrag
22 Nov 2012, 12:21
foto


De Afrikaanse, Caribische en Pacifische landen (ACP) praten vandaag in Paramaribo over onder andere artikel 8 uit de Cotonou-overeenkomst, die zij hebben gesloten met hun vroegere kolonisatoren. Europa heeft recent 3 missies, in Liberia, Mozambique en Suriname, uitgevoerd.

De missie in Suriname had geen goed verloop, nadat de Europese commissie een eenzijdige vooraf opgestelde verklaring had uitgegeven over de gesprekken die te maken hadden met onder andere de aanname van de Amnestiewet in het land. De missies worden uitgevoerd in landen waarvan de Europese Unie vindt dat er politieke, dan wel problemen zijn waarvan kan worden gezegd dat de democratische verhoudingen in dat land - volgens de EU - niet zijn wat die moeten zijn. De op-en aanmerkingen van de ACP –landen hierover staan vandaag op de agenda.

Op de laatste ACP-EU vergadering in Brussel (België) heeft onder andere Liberia aangegeven dat er heel veel onduidelijkheid bestaat over de manier waarop de missies worden uitgevoerd. Die onduidelijkheden hebben te maken met de procedures waarop de missies worden voorbereid. De vraag is waarom alleen leden van het Europees parlement deel uitmaken van zo een missie en er geen leden van het ACP-secretariaat bij worden betrokken. De voormalige koloniën willen weten waarom er alleen op regeringsniveau wordt gesproken en niet met de volksvertegenwoordiging die wordt gezien als het hoogste politiek orgaan van een land.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May