Mexico en de VS hebben nieuw waterverdrag
23 Nov 2012, 04:00
foto
Mexico en de VS hebben nieuwe regels afgesproken om het water van de Colorado rivier te delen.


Mexico en de Verenigde Staten van Amerika (VS) hebben nieuwe regels afgesproken over het delen van en het beheer van het water van de Colorado rivier. Ongeveer 30 miljoen mensen in beide landen zijn afhankelijk van het water van deze rivier.

In de overeenkomst is opgenomen dat de VS minder water naar Mexico zullen sturen tijdens een droogte, terwijl Mexico tijdens natte jaren in staat zal zijn om ten noorden van de grens water op te slaan. De Colorado rivier stroomt 2.230 km van de Rocky Mountains in de Golf van Californië.

Recente droogten en een verhoogde waterverbruik hebben druk gezet op de rivier. "We hebben samenwerking verkozen boven conflict, wij hebben de samenwerking en consensus verkozen boven onenigheid," zei de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, Ken Salazar. "De Colorado rivier maakt ons op zoveel manieren tot één volk, en samen zullen we het risico van verminderde leveringen in de komende jaren aangaan."

Verdrag herzien
De VS en Mexico tekenden in 1944 het verdrag om de middelen uit de Colorado rivier te regelen. Zeven Amerikaanse en twee Mexicaanse staten zijn afhankelijk van de rivier. In de daaropvolgende decennia hebben bevolkingsgroei, toename van de industrie en de landbouw, maar ook droogte een grote druk gelegd op de rivier. Het laatste akkoord dat loopt tot 2017, is een belangrijke wijziging van het origineel verdrag.

In het akkoord van 1944 was bepaald dat de VS een vaste hoeveelheid water moest sturen naar Mexico voor ongeveer drie miljoen huishoudens, ongeacht hoe laag het waterniveau in de rivier was. In het nieuw akkoord ziet Mexico af van zijn aandeel tijdens de droogte, in navolging van de staten Californië, Arizona en Nevada.

In ruil daarvoor mag Mexico, dat weinig opslagcapaciteit heeft, water opslaan in tijden van overschot in Lake Mead, een enorm reservoir van de Hoover Dam op de Arizona-Nevada grens.

Mexico krijgt ook US$ 10 miljoen om zijn irrigatiekanalen, die waren beschadigd tijdens een aardbeving in 2010, te herstellen. Er komen ook fondsen om de delta van de Colorado rivier, die grotendeels is opgedroogd, te rehabiliteren.




Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May