Moordcijfer Sao Paulo stijgt pijlsnel
22 Nov 2012, 18:00
foto
Extra politie-eenheden zijn ingezet sinds het geweld in mei is opgelaaid.


In de grootste stad van Brazilië, Sao Paolo, zijn in oktober 176 mensen vermoord. Dat is meer dan het dubbele van het aantal in dezelfde periode vorig jaar. Deze officiële cijfers zijn vrijgegeven enkele uren nadat veiligheidschef van de stad, Antonio Ferreira Pinto, zijn ontslag had genomen. De stad zit midden in een golf van geweld.

Analisten zeggen dat de stijging van de moorden wijst op een "niet-verklaarde oorlog" tussen de politie en een criminele groepering. Dit jaar zijn tot nu toe 95 officieren gedood, tegenover 47 in 2011. Volgens cijfers van het ministerie van Openbare veiligheid van Sao Paulo, zijn vorige maand 176 mensen gedood. Vorig jaar oktober waren het er 82. In de hele staat Sao Paolo zijn voor dit jaar 571 personen vermoord, een stijging van 48% ten opzichte van oktober vorig jaar.

Vergelding
Het geweld barstte in mei los toen een politie-eenheid, bekend als "de Rota", zes mannen doodschoot. Sindsdien lijkt er een golf van vergelding te zijn van een bende die bekendstaat als de PCC of First Command of the Capital. De veiligheidsdienst veronderstelt dat veel aanvallen op officieren vanuit de gevangenis worden geregeld door ingesloten bendeleden.

Ook solitaire politieagenten zijn beschuldigd van het uitvoeren van wraakacties. Veiligheidschef Ferreiro Pinto stond onder toenemende druk, terwijl het aantal slachtoffers bleef stijgen. Hij is vervangen door voormalig procureur-generaal, Fernando Grella Vieira.

"Deze geweldsgolf is een groot probleem en we zullen hard moeten werken om de situatie te keren," zei hij. Tussen dinsdagavond en woensdagochtend werden nog vijf mensen gedood. Ook gisteravond vielen er doden in het noorden van Sao Paolo als gevolg van dit geweld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May