Santokhi: Mensenhandel Suriname-Brazilië serieus aanpakken
22 Nov 2012, 04:00
foto
Chandrikapersad Santokhi


Het openen van een consultaat in Belem is een besluit uit de vorige regeerperiode, zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi aan Starnieuws. Belem do Para is een belangrijke “point of entry” en vergemakkelijk je met het consulaat het personenverkeer.

Santokhi kan zich dus helemaal terugvinden in het consulaat, dat gistermiddag is geopend door minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Hij stelt vast dat er sprake is van mensenhandel tussen Suriname en Brazilië. Het Braziliaanse ministerie van Justitie heeft daar recent nog melding van gemaakt. Veel Braziliaanse meisjes en vrouwen worden “verhandeld” en komen veelal terecht in Surinaamse bordelen.

Het hindert de ex-minister van Justitie en Politie enorm dat Suriname is teruggevallen op de ranglijst van landen waar er sprake is van mensenhandel. “In tien jaar tijd hebben we met enorme inspanningen bewerkstelligd dat we van de slechtste rating geklommen zijn naar een voor de hoogste.” De nieuwe rating van Suriname is drie maanden terug bekendgemaakt.

De mensenhandel verdient een “serieuze aanpak”, benadrukt Santokhi. “Maar met geen woord wordt hierover gerept in de begrotingen van de ministeries van Justitie en Politie en Buitenlandse Zaken.” Hij wijst erop dat zelfs de rating van Suriname op de ranglijst niet is aangehaald.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May