Staakt-het-vuren Israël-Hamas van kracht
21 Nov 2012, 23:00
foto


Een wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnse Hamas-beweging in Gaza in werking is getreden. In de overeenkomst heeft Israël ingestemd om alle vijandelijkheden en gerichte moorden te beëindigen, terwijl Hamas zal stoppen met aanvallen tegen Israël en langs de grens.

Sinds het geweld vorige week is opgelaaid zijn er minstens 157 mensen omgekomen. Het bestand is zeven uur ’s avonds plaatselijke tijd ingegaan. In de ochtend is een bom ontploft in een bus in de Israëlische stad Tel Aviv, waarbij er drie zwaargewonden vielen. In Gaza stierven vandaag ten minste dertien mensen als gevolg van Israëlische aanvallen.

In Gaza werd feest gevierd na het bereiken van het akkoord. Palestijnse schutters schoten in de lucht om hun vreugde te uiten. Volgens de Israëlische politie zijn na de wapenstilstand een handvol raketten afgevuurd vanuit Gaza, maar vielen daarbij geen gewonden.

Offensief mislukt
Israël heeft ermee ingestemd om "alle vijandelijkheden te stoppen op de Gazastrook, land, zee en door de lucht met inbegrip van invallen en menselijke doelwitten", staat in de staakt-het-vuren-overeenkomst. "Alle Palestijnse facties zullen stoppen met alle vijandelijkheden uit de Gazastrook tegen Israël, met inbegrip van raketaanvallen en aanvallen langs de grens," vervolgt de overeenkomst.

De politieke leider van de Hamas, Khaled Meshaal, zei dat het offensief van Israël was "mislukt". Ook bedankte hij Egypte voor zijn bemiddeling tot de wapenstilstand. Een staakt-het-vuren was volgens hem de belangrijkste eis van Hamas. Meshaal zei dat alle grensovergangen naar Gaza zouden worden heropend, inclusief die met Egypte.
In een verklaring zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat hij had ingestemd met een Amerikaanse suggestie "om het voorstel van Egypte voor een wapenstilstand een kans te geven en om de situatie te stabiliseren en te kalmeren voordat er gebruik wordt gemaakt van grotere strijdmachten. "

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Kamel Amr, heeft de wapenstilstand aangekondigd op een persconferentie in Caïro met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, die vandaag voor de onderhandelingen kwam.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May